Banca Mondială: Criza provoacă daune majore societăţilor din Europa de Est

Criza economica mondiala a avut efectul cel mai devastator asupra societatilor tinere si inovatoare din Europa de Est, afirma expertii Bancii Mondiale, intr-un comunicat publicat vineri (18 decembrie 2009), transmite AFP.

“Studiul a dus la concluzia ca firmele tinere, inovatoare, si cele care au multi muncitori calificati au cunoscut o scadere puternica a cifrei de afaceri”, precizeaza institutia intr-un comunicat. Sondajul a studiat efectul crizei asupra 1.686 de firme din 6 tari (Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, România si Turcia), ai caror patroni au fost invervievati in perioada iunie-iulie. Fenomenul se face simtit mai acut in Bulgaria si Letonia.

“Vânzarile firmelor tinere (de mai putin de 5 ani) au scazut in medie cu 46% pe an, fata de scaderea de 36,9% pentru societatile mai vechi (de peste 10 ani, precizeaza autorii studiului. Aceste intreprinderi “erau considerate ca fiind cel mai bine dotate pentru a rezista crizei si pentru a duce la o viitoare crestere.

Consecintele extrem de grave ale crizei asupra lor ridica intrebari cu privire la ritmul reluarii cresterii al acestor 6 economii”, declara un economist al Bancii Mondiale care se ocupa cu aceasta regiune, Paulo Correa.
“Un numar mare de firme, inclusiv societatile indreptate catre piata nationala si care lucreaza in sectoarele care nu exporta, au cunoscut totusi o crestere, ceea ce arata ca recesiunea mondiala ar putea provoca schimbari structurale in aceste economii”, care se vor baza mai putin pe exporturi, afirma Banca Mondiala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.