Creşterea economică, prioritatea Comisarului desemnat pentru afaceri economice şi monetare

Impulsionarea cresterii economice si a gradului de ocupare va fi prioritatea noii Comisii Europene, iar insanatosirea finantelor publice se va situa pe locul al doilea, a declarat vineri (18 decembrie 2009) membrilor Parlamentului European, Comisarul desemnat pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, transmite Reuters.

Raspunzând in scris la intrebarile parlamentarilor, inaintea audierii programata pentru pentru data de 11 ianuarie, Olli Rehn, in prezent Comisarul european pentru extindere, a precizat ca cea de a treia prioritate a sa va fi consolidarea rolului ocupat de locul comunitar in releatiile economice internationale.

“Prioritatea mea, in perspectiva pozitiei de Comisarului pentru afaceri economice si monetare, trebuie sa fie cresterea economica si locurile de munca, in contextul stabilitatii macroeconomice”, a declarat Olli Rehn. “Acesta este lucrul de care au nevoie, si ne cer insistent, cetatenii nostrii si acesta trebuie sa fie obiectivul nostru in urmatorii ani”, a adaugat Rehn, care in situatia in care Parlamentul va aproba noua Comisie, isi va prelua atributiile incepând din luna februarie 2010.

Potrivit lui Olli Rehn, pentru a asigura o crestere economica sustenabila, UE trebuie sa-si repare rapid sectorul financiar si sa implementeze reguli solide care sa garanteze stabilitatea macro-financiara. “Cea de a doua prioritate a mea va fi sa asigur stabilitatea finantelor pub lice in Uniunea Europeana. În multe state membre, ca si in UE ca ansamblu, datoria guvernamentala se afla in prezent pe un trend nesustenabil.

O consolidare credibila si ordonata a finantelor publice, in limitele Pactului de Stabilitate, ca parte a unei strategii comprehensive de “exit” este de acea esentiala”, a mai spus Olli Rehn. Statele membre UR au convenit ca vor incepe sa-si reduca deficitele bugetare, care au crescut exploziv ajungând sa fie de câteva ori mai mari decât limita de 3% din PIB, incepând din anul 2011 cel mai târziu. Readucerea finantelor pe un trend sustenabil este important pentru a restabili increderea pietelor si contribuabililor si a evita un colaps al finantelor publice intr-un moment in care imbatrânirea populatiei pune noi presiuni asupra guvernelor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.