Criza a oprit, dar nu a deraiat parcursul noilor state membre ale UE spre aderarea la zona euro

Criza economica mondiala a oprit dar nu a deraiat parcursul noilor state membre ale Uniunii Europene spre aderarea la zona euro, inflatia in regiune a scazut, dar situatia fiscala s-a deteriorat, se arata intr-o analiza a bancii americane Goldman Sachs, transmite Budapest Business Journal.

Economistii Goldman Sachs nu se asteapta ca Ungaria sa se alature zonei euro inainte de 2015-2016, dar apreciaza ca ar putea fi discutata intrarea in ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro ce reprezinta textul de stabilitate pe care moneda nationala trebuie sa il treaca timp de doi ani in 2011. “Anul viitor va demonstra cât de mult capital politic vor fi dispuse sa cheltuiasca guvernele din Europa Centrala si de Est pentru ca deficitul sa fie sub 3% din PIB, conform criteriilor Uniunii Europene, chiar daca va fi un an electoral”, se arata in analiza bancii americane.

Banca Centrala Europeana a respins in timpul perioadei de vârf a crizei financ iare cererile pentru accelerarea adoptarii euro de catre membrele UE din Europa Centrala si de Est, iar Goldman Sachs inca se asteapta ca Uniunea Europeana sa solicite “stricta aderare la criteriile de la Maastricht pentru noile state membre UE”.
Si statele care deja functioneaza sub un s istem de tip consiliu monetar ar putea fi gata sa se alature in 2013 in ERM-2 dar Goldman Sachs apreciaza ca anul 2015 este cea mai devreme data posibila pentru alte state.

“Viteza cu care statele din Europa Centrala si de Est vor face eforturi pentru limitarea variatiilor cotatiei monedei nationale pentru a incepe procedurile de aderare la zona euro va fi determinata de consolidarea fiscala, care va depinde de soliditatea redresarii economiei pe plan mondial, disponibilitatea capitalului si politicile interne”, se arata in analiza bancii americane.

Polonia a cerut in urma cu câteva luni o abordare comuna cu alte tari din Europa Centrala si de Est pentru reguli mai flexibile in ceea ce priveste adoptarea euro, element considerat de unele dintre statele din regiune ca un posibil scut impotriva crizei globale.

Mecanismele actuale in vigoare prevad, intr-o prima etapa, adoptarea formala a euro, Polonia fiind membra de cel putin doi ani a sistemului numit “ERM2”, care limiteaza variatiile cotatiei monedei nationale in plus sau in minus cu 15% fata de euro. Zlotul polonez insa nu indeplineste aceasta conditie: el s-a depreciat cu peste 30% fata de euro din septembrie anul trecut. Dintre cele 12 state foste comuniste care s-au alaturat UE in 2004 si 2007, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia au adoptat moneda unica, iar zona euro numara in prezent 16 tari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.