CSA introduce sistemul bonus/malus de la 1 ianuarie 2010, valoarea primei RCA s-ar putea dubla

Introducerea sistemului bonus/malus la asigurarea RCA de la 1 ianuarie 2010 va face ca soferii imprudenti, cu multe accidente la activ, sa plateasca cu 200% mai mult la prima anuala RCA.

“Sistemul bonus/malus va avantaja soferii prudenti, care pot beneficia din primul an de o reducere de 10% a primei, iar in termen de sapte ani prima anuala se poate reduce cu 50%. În cazul soferilor imprudenti, cu multe accidente din vina lor, se poate ajunge la o majorare cu 200% a primei”, a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Asicgurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Potrivit sistemului bonus/malus, se vor introduce 14 clase pentru bonus si opt criterii pentru malus, in functie de care se va stabili valoarea primei, pe baza datelor colectate la CEDAM – baza de inregistrare a politelor RCA si confruntare cu parcul auto national, anul 2009 fiind an de referinta.
Practic, pentru 90% din asigurati, care nu au avut incidente in trafic, valoarea primei poate scadea cu 10% in 2010 daca nu au avut accidente in trafic, si se poate ajunge, in sapte ani, la reducerea cu jumatate a valorii politei.

Este un proiect de responsabilizare a soferilor imprudenti, spun CSA si companiile de asigurare, ce reprezinta 10% din total asigurati, si care vor plati cu pâna la 45% mai mult in 2010 la asigurare daca au avut un incident. Acestia pot ajunge sa plateasca chiar cu 300% mai mult daca in trei ani incepând din 2009 au avut trei incidente auto in care au fost vinovati.

În 2009, pierderile aduse de asigurarile auto asiguratorilor s-au cifrat la 100 milioane de euro, iar pentru 2010 asta va insemna ca prima medie de asigurare RCA va creste cu intre 25 si 30%. De asemenea, valoare medie a daunei este de 1.000 de euro, in crestere cu 30% in 2009 comparativ cu 2008 si se estimeaza ca va creste in 2010.

Pentru soferii care fac pâna la 10 accidente pe an, asiguratorii spun ca acestia ar fi bine sa renunte la masina in conditiile in care RCA-ul pe care il vor avea de platit va fi extrem de scump. Tot de la 1 ianuarie 2010, CSA va introduce emiterea electronica a politei RCA astfel incât vor disparea vânzatorii ambulanti de asigurari.
Din pacate, asiguratii, desi vor putea efectua plata RCA prin card, nu vor primi pe mail asigurarea, ci vor trebui sa semneze contractul cu firma de asigurare si de la 1 ianuarie 2010, potrivit prevederilor CSA.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.