EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Dacian Cioloş va fi audiat în comisia de specialitate a PE în 15 ianuarie 2010

Comisarul european desemnat pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, va fi audiat in comis ia de specialitate a Parlamentului European in 15 ianuarie, la Bruxelles.

Propusi de catre statele membre de comun acord cu presedintele Comisiei Europene, comisarii desemnati sunt evaluati pe baza competentelor lor generale si a angajamentului lor european, precum si a independentei lor si cunoasterii portofoliului respectiv. Înaintea audierii, candidatul furnizeaza un CV si o declaratie de avere si raspunde unui chestionar scris.

Raspunsurile la intrebarile din acest chestionar scris, in limbile engleza sau franceza, au fost date pâna joi, 17 decembrie. În cadrul acestora, Dacian Ciolos a explicat ca, in cazul in care va fi confirmat drept membru al Colegiului Comisarilor, va participa activ la luarea deciziilor necesare pentru asigurarea punerii in practica a programului politic prezentat Parlamentului European de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

“În calitate de comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala, ma angajez sa-mi asum responsabilitatile in acest domeniu, pe baza relatiilor de incredere, loiale si transparente intre mine, cabinetul meu si directoratul general ce intra in atributiile mele, in spiritul respectarii colegialitatii din interiorul Comisiei. Intentionez astfel sa-mi asum responsabilitatile de comisar insarcinat cu agricultura si dezvoltarea rurala si de membru al Colegiului in cooperare cu ceilalti membri ai Colegiului Comisarilor.

Tin sa asigur Parlamentul European ca voi fi, in mod constant, un partener deschis la dialog politic constructiv, bazat pe incredere reciproca, transparenta si schimb de informatii. Voi fi gata sa raspund cererilor Parlamentului si voi avea in vedere de asemenea sa pot veni, din proprie initiativa, sa informez Parlamentul despre ideile si intentiile mele, pentru ca el sa-si poata asuma deplin rolul si sa-si exercite principiul controlului democratic”, spune Ciolos intr-unul din raspunsurile sale din chestionar.

În opinia sa, relatia dintre PE si comisarul european pentru agricultura va fi un factor primordial de eficienta pentru consolidarea credibilitatii Politicii Agricole Comune (PAC), in conditiile in care Tratatul de la Lisabona confera Parlamentului un rol determinant in procesul decizional al PAC. “Extinderea procedurii legislative ordinare asupra PAC, introdusa prin Tratatul de la Lisabona, implica pentru mine un tratament egal in relatiile mele cu toate institutiile implicate in procesul decizionaľ, adauga comisarul european desemnat pentru agricultura.

Dupa audierile care vor dura câte 3 ore in comisiile de specialitate ale PE pentru fiecare comisar desemnat si vor avea loc in perioada 11 – 19 ianuarie pentru toti membrii Colegiului comisarilor, comisiile europarlamentare trec apoi la evaluarea fiecarui comisar. Rezultatele audierilor sunt transmise presedintelui PE si examinate de catre Conferinta presedintilor – care este alcatuita din presedintele Parlamentului si toti presedintii grupurilor politice din PE -, dar si de catre Conferinta presedintilor de comisii.

Presedintele Comisiei Europene prezinta apoi ansamblul Colegiului Comisarilor desemnati si programul lor in cursul unei sedinte plenare a Parlamentului, la care este invitat Consiliul UE. Prezentarea este urmata de o dezbatere. În fine, Parlamentul European procedeaza la votul de aprobare a Comisiei Europene in ansamblul sau. Noua Comisie poate apoi fi numita oficial de catre Consiliul European, prin vot cu majoritate calificata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata