Noi prevederi pentru completarea documentului administrativ de însoţire în format electronic

Noile prevederi privind completarea documentului administrativ de insotire in format electronic vor intra in vigoare pe 15 ianuarie, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Potrivit sursei citate, prin ordinul presedintelui ANAF nr. 1599/2009, publicat joi (17 decembrie 2009)  in Monitorul Oficial, s-a decis utilizarea aplicatiei EMCS-RO de control a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv in locul aplicatiei RO-DAI utilizata pâna in prezent.
EMCS-RO este bazata pe transmiterea electronica a datelor, structurate in conformitate cu standardele agreate la nivelul Uniunii Europene. Mesajele transmise prin sistemul EMCS-RO nu inlocuiesc documentele pe suport de hârtie si formalitatile care se efectueaza potrivit art. 187 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.

Citeste si:  Peste 5,2 milioane lei atrase la bugetul de stat în urma controalelor Gărzii Financiare

Emiterea, transmiterea si inchiderea unui document administrativ de insotire (DAI) este obligatorie atât pe suport de hârtie, cât si informatic. În miscarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize, locul de expediere este un antrepozit fiscal sau un birou vamal unde produsele au fost puse in libera circulatie, iar destinatarul este un operator economic autorizat sa primeasca produse accizabile, o organizatie scutita sau un loc unde produsele accizabile parasesc teritoriul comunitar.

Accesul la aplicatia EMCS-RO este acordat de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). Sistemul electronic EMCS-RO permite monitorizarea in timp real a starii miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv.
Prin intrarea in vigoare a Ordinului Presedintelui ANAF nr. 1599/2009 este abrogat ordinul presedintelui ANAF nr. 1036/2008 privind aprobarea instructiunilor de completare a DAI, utilizând aplicatia RO-DAI, de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv.

Citeste si:  Zilele Braşovului, în perioada 9-12 mai
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close