EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

PE a adoptat bugetul pe 2010 al Uniunii Europene

Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, bugetul pe 2010 al Uniunii Europene, care va fi de 141,453 miliarde euro in angajamente si 122,937 miliarde euro in plati.

Principala provocare a bugetului de anul acesta a fost gasirea finantarilor pentru planul de redresare economica, ce va costa Uniunea Europeana 2,4 miliarde euro anul viitor. “Daca vrem ca europenii sa se simta mai in siguranta in 2010, trebuie sa implementam inteligent acest buget. Acesta e motivul pentru care acordam prioritate intaririi securitatii energetice, sprijinim crearea de locuri de munca si introducem facilitatea de micro-finantare.

Vom sprijini cercetarea si dezvoltarea precum si instruirea continua. Vrem sa ajutam si sectorul lactatelor si sa combatem schimbarea climatica”, a subliniat raportorul Laszlo Surjan. El a adaugat ca este necesara o revizuire temeinica a bugetului pe termen lung al Uniunii Europene (perspectivele financiare), initial programata a se desfasura anul acesta, dar amânata pentru anul viitor:

“Nu avem prea multa marja de manevra. Exista linii bugetare unde nu avem rezerve. Reviziurea de etapa a bugetului multianuala e inevitabila”, a mai spus raportorul.
Parlamentul a adoptat ultimul buget sub regulile Tratatului de la Nisa. Platile reprezinta 1,04% din PIB-ul Uniunii Europene. Planul European de Redresare Economica, ce va avea o finantare de 5 miliarde euro, este destinat anilor 2009 si 2010 si va sprijini proiectele energetice, precum si dezvoltarea infrastructurii rurale.

Atunci când a fost adoptat acest plan, finantarea pentru a doua parte a perioadei (2,4 miliarde euro) nu fusese inca stabilita. În urma negocierilor din ultimele luni, institutiile au cazut de acord asupra surselor de finantare: utilizând fondurile necheltuite si marjele (in principal din agricultura si cheltuieli administrative) pentru 2009 si 2010, si de asemenea prin contributiile statelor membre care au adaugat 120 milioane euro.

Bugetul 2009, dar nu si cel pentru 2010, include sprijinul de pre-aderare pentru România si Bulgaria, cu 209 milioane euro in plati si angajamente. Aceasta linie bugetara este inclusa in totalul 2009. Pentru a face fata crizei economice, PE a considerat important sa asigure finantarea corespunzatoare a unei actiuni care poate avea un impact direct asupra dezvoltarii noilor activitati economice de catre tinerii europeni.

De aceea, bugetul va include pentru actiunea “Erasmus pentru tinerii intreprinzatori” 5 milioane euro in angajamente si 3,6 milioane in plati. Vor fi prevazute de asemenea fonduri de 2 milioane de euro (in angajamente si plati) pentru monitorizarea ecologica a bazinului Marii Negre si un cadru de programe europene comune pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre. Acest program isi propune sa studieze nivelul de poluare marina si sa dezvolte noi tehnologii pentru protectia mediului si curatarea lui in situatii de dezastre ecologice.

În plus, va fi instituit un proiect-pilot pentru incurajarea mobilitatii si integrarea fortei de munca in cadrul UE in valoare de 1 milion de euro in angajamente. Scopul acestui pro iect pilot este sa ajute lucratorii din UE sa faca fata dificultatilor legate de integrarea pe piata muncii si sa asigure mobilitatea – inc luzând initierea de retele si partneriate pentru a face fata nevoilor celor mai vulnerabili migranti din UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata