EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

S&P revizuieşte în scădere ratingurile băncilor greceşti

0

Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit in scadere ratingurile pe termen lung ale bancilor grecesti EFG Eurobank Ergasis si Alpha Bank, de la “BBB plus” la “BBB”, iar calificativele pe termen lung si scurt (BBB/A-2) au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, ratingurile bancilor grecesti National Bank of Greece (BBB plus/A-2) si Piraeus Bank (BBB/A-2) au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative.
Decizia S&P se bazeaza pe asteptarile agentiei privin impactul bancilor grecesti asupra mediului economic negativ, inclusiv problemele de pe piata de capital si recesiunea mai prelungita si mai adânca decât a estimat initial S&P. Revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor grecesti urmeaza scaderii ratingului suveran al Greciei.

S&P apreciaza ca aceste institutii de creditare sunt expuse, chiar daca in grade diferite, la actualele turbulente de pe piata de capital. În timp ce bancile isi mentin prudenta in privinta calitatii activelor lichide si au acces la facilitatile oferite de Banca Centrala Europeana, S&P crede ca dezechilibrele din profilelelor de finantare si existenta, in anumite cazuri, a unor necesitati de finantare pe termen scurt, expun bancile la turbulentele de pe pietele de capital, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
Bancile grecesti sunt direct expuse la deteriorarea ratingului suveran din cauza portofoliilor masive de instrumente financiare emise de stat.

Miercuri Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit in scadere ratingul suveran pentru datoriile pe termen lung ale Greciei de la “A minus” la “BBB plus”, sub supraveghere cu implicatii negative, deoarece masurile de scadere a cheltuielilor anuntate de guvernul grec nu sunt suficiente pentru reducerea datoriei publice.

“Revizuirea in scadere reflecta opinia S&P ca este probabil ca doar masurile anuntate recent de autoritatile din Grecia pentru reducerea deficitului fiscal ridicat sa nu conduca la o diminuare sustenabila a datorieri publice.

În plus, agentia crede ca eforturile guvernului de a reforma finantele publice se confrunta cu o obstacole din interior care vor necesita probabil eforturi masive pentru un numar de ani, astfel incât acestea sa fie depasite”, se arata in comunicatul Standard & Poor’s. Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din România: National Bank of Greece (NB G), care este actionarul majoritar la Banca Româneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.