EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Emil Boc: România va avea în 2010 o creştere economică de 1,3%

0

În 2010, România va inregistra o crestere economica de 1,3% si un deficit bugetar de 5,9%, a declarat, duminica (20 decembrie 2009), premierul desemnat Emil Boc, anuntând lista ministrilor viitorului Cabinet si principiile programului de guvernare.

Este o prognoza “realista” si se bazeaza pe analize de specialitate, inclusiv pe cele ale expertilor Fondului Monetar International si Comisiei Europene, a precizat Emil Boc. Estimarea anterioara situa cresterea economica la 0,5%. Dupa ce in 2010 vom avea o crestere usoara, abia in anul urmator vom putea vorbi despre o crestere economica consistenta, a mai spus Emil Boc.

Totodata, premierul desemnat a aratat ca Guvernul intentioneaza sa mentina cota unica de impozitare si Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la nivelul actual, 16% si, respectiv, 19%. Emil Boc: Viitorul guvern va mentine cota unica de impozitare si TVA la nivelul actual.
Premierul desemnat Emil Boc a prezentat duminica (20 decembrie 2009), intr-o declaratie de presa, care vor fi principalele principii din programul de guvernare al viitorului Cabinet.

Potrivit lui Emil Boc, daca Executivul pe care il reprezinta va primi votul de investitura din partea Parlamentului, nivelul cotei unice de impozitare, precum si cel al TVA ar ramâne acelasi, iar România va cunoaste o crestere economica “realista” in partea a doua a anului, de 1,3%.

“Printre principalele obiective se numara continuarea procesului de modernizare a statului si punerea in aplicare a rezultatelor referendumului popular din noiembrie 2009, restructurarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta, precum si elaborarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice.
La acest obiectiv avem in vedere mai multe elemente. În primul rând, Guvernul isi exprima intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare acelasi nivel al cotei unice si al TVA, respectiv cota unica de 16% si TVA-ul de 19%.

De asemenea, vor fi respectate angajamentele internationale ale României cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala. În al treilea rând, urmarim adoptarea de urgenta, in luna ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2010, care porneste in constructia sa de la câteva elemente macroeconomice – cota unica de 16%, TVA de 19%, crestere economica de 1,3% si deficit bugetar 5,9%”, a precizat Boc.

El a adaugat ca românii vor trebui “sa strânga din dinti”, primele sase luni ale anului 2010 anuntându-se “dificile”. Emil Boc a dat insa asigurari ca, in anul viitor, România nu va cunoaste scadere economica, “asa cum s-a intâmplat in anul 2009”.
Un alt obiectiv al Guvernului Boc este sustinerea mediului de afaceri si al IMM-urilor, prin alocarea a cel putin 20% din banii bugetului pentru investitii publice, precum si protejarea, prin masuri de solidaritate activa, a categoriilor sociale afectate de criza.

De asemenea, Guvernul Boc doreste promovarea si adoptarea Legii responsabilitatii fiscale si a celei privind reforma sistemului de pensii, precum si largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale si continuarea procesului de reforma in justitie, sanatate si educatie.
Alte obiective ale Cabinetului Boc presupun elaborarea unui set de masuri concrete pentru dezvoltarea agriculturii, Emil Boc precizând ca un obiectiv pe termen mediu al Guvernului este acela ca “România sa se transforme dintr-o tara importatoare de produse agroalimentare intr-una exportatoare”.

Emil Boc a subliniat faptul ca previziunile de crestere economica pâna la 1,3% reprezinta “cresterea economica negociata cu FMI si CE”. “Cresterea economica este fundamentata pe analize de specialitate, pe prognozele pe care FMI si CE le au cu privire la România si la restul regiunii. Am toate motivele sa cred ca aceasta crestere este realista”, a precizat Boc.
Emil B oc a mai aratat ca in programul de guvernare a fost inclusa adoptarea Legii minoritatilor nationale. De asemenea, premierul desemnat a spus ca proiectul Rosia Montana urmeaza a fi “reevaluat, fara a se sti daca va aprobat sau nu, fiindca depinde de expertizele interne si externe cerute de noi”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.