Europa, victimă a frigului

Un frig glacial însoţit de viscol s-a abătut asupra Europei provocând moartea a cel puţin 29 de persoane în Polonia, în acest weekend, şi a cel puţin şase în Germania, iar mii de călători au rămas blocaţi în trenuri, în gări, pe şosele şi în aeroporturi, potrivit AFP şi Associated Press.

Valul de frig a atins -33,6 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă în Bavaria (Germania). În cea mai mare parte a Germaniei, mercurul termometrelor a coborât sub -15/-20 de grade în cursul nopţii. Intemperiile au atins şi sudul Europei, unde mai multe regiuni din nordul şi centrul Portugaliei au fost plasate duminică în stare de alertă.

În Italia, unde iernile sunt în general mai blânde, ninsorile abundente şi temperaturile sub zero grade au provocat haos. În Sicilia, Ministerul Apărării a trimis elicoptere cu echipe ale protecţiei civile spre locuitori care aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

În Franţa, unde noaptea de sâmbătă spre duminică a fost deosebit de rece, cu -24 grade Celsius în est, un şomer a fost găsit mort în apropiere de Arras (nord). Duminică, serviciile franceze de meteorologie au apreciat că ‘episodul de vreme foarte rece’ se termina, ridicând progresiv ‘alerta portocalie’ aflată în vigoare în cursul dimineţii în 50 dintre cele 95 de departamente din cazua ninsorilor abundente.

Polonia a fost cel mai dur lovită de scăderea temperaturilor: 29 de persoane au murit de hipotermie, în condiţiile în care în anumite locuri temperaturile nocturne au coborât la -20 de grade Celsius. Poliţia le-a cerut duminică polonezilor să anunţe dacă găsesc persoane în stare de ebrietate sau fără adăpost expuse frigului, pentru a reduce numărul persoanelor care mor de hipotermie.

În Austria, autorităţile au semnalat decesul a două persoane care se întorceau acasă din provincia meridională Styria, unde temperaturile au coborât sub -20 de grade. Cel puţin patru persoane au murit în Finlanda în accidente rutiere, din cauza viscolului. Din cauza intemperiilor, importante meciuri de fotbal au fost anulate în Italia, în Belgia şi în Olanda.

Numeroase locuri din Elveţia au cunoscut, duminică, noaptea de decembrie cea mai rece de mulţi ani încoace. Un nou record pentru iarna în curs a fost înregistrat în La Brevine, supranumită Siberia Elveţiei (cantonul Neuchâtel), unde temepratura a ajuns la -34,2 grade, cea mai scăzută valoare pentru luna decembrie din 2001 şi până acum, potrivit serviciului elveţian de meteorologie.
Direcţia generală a aviaţiei civile din Franţa le-a cerut companiilor aeriene de pe Roissy-Charles de Gaulle să anuleze pentru duminică 40% din cursele lor aeriene până la ora 15.00, apoi 20% până seara şi din nou 20% luni dimineaţă.

În Marea Britanie, cursele aeriene au fost reluate pe aeroportul Manchester. În Belgia, la Bruxelles, pasagerii au aşteptat mai multe ore în speranţa de a-şi schimba rezervarea la avion. Întârzieri şi anulări de zboruri erau semnalate şi pe aeroportul Amsterdam-Schiphol.
În vestul Germaniei, aeroportul Düsseldorf a fost complet închis din cauza ninsorilor abundente. Cincizeci de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Frankfurt (vest), cel mai mare din Germania, iar 15 avioane au fost redirecţionate.

Din cauza îngheţării şinelor, unele trenuri din Belgia spre Italia au avut întârzieri. Totodată, circulaţia Eurostar între Londra şi Paris va rămâne suspendată luni, după o serie de incidente care au blocat mai multe trenuri în tunelul de sub Marea Mânecii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.