EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Ungaria nu va trage cea de a V-a tranşă din împrumutul convenit cu FMI

0

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a apreciat vineri ca Ungaria si-a indeplinit toate obligatiile prevazute in acordul stand-by si poate solicita cea de a cincea transa din acordul de imprumut, transa in valoare de 725,1 milioane Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 796 milioane de euro sau 1,15 miliarde de dolari), transmite AFP.

În schimb, Ministerul ungar de Finante a informat ca Ungaria nu va trage cea de a cincea transa din imprumutul convenit cu FMI gratie progreselor realizate in domeniul stabilizarii economice.
Cea mai inalta instanta de decizie de la FMI, Consiliul de administratie, a votat deblocarea acestei rate care “va contribui la acordarea unei asigurari impotriva consecintelor oricarei deteriorari neprevazute a conditiilor de finantare externe”, indica FMI intr-un comunicat.

Directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, a felicitat Ungaria pentru “aplicarea coerenta a politicilor economice in conformitate cu programul” asupra caruia se pusese de acord cu Fondul. “Viabilitatea bugetului a fost intarita prin reforme ale cheltuielilor structurale efectuate in sistemul pensiilor, prestatii sociale si subventii”, a afirmat el.

“Cresterea deficitului bugetar in 2009 a contribuit la evitarea exacerbarii contractiei economiei”, a adaugat Lipsky. Acest punct fusese obiectul unor frictiuni in acest an intre Budapesta si FMI, care – impreuna cu UE – dorea initial un deficit sub 3% din PIB. Banca centrala ungara estimeaza ca el va fi in final de 4% din PIB. Alt subiect sensibil este rata dobânzii de referinta. “Politica monetara si cursul de schimb va continua sa vizeze inflatia pe termen mediu, tinând cont in acelasi timp de riscurile pentru stabilitatea financiara”, a recomandat Lipsky, exprimându-si dorinta unor “scaderi a ratei prudente”.

Guvernul de la Budapesta a anuntat inca din data de 16 decembrie ca va renunta sa mai traga transe din creditul de 11,5 miliarde de euro acordat de FMI in noiembrie 2008, data fiind ameliorarea situatiei sale economice. În luna octombrie 2008, Ungaria a obtinut un pachet de salvare in valoare totala de 20 miliarde euro (25,1 miliarde dolari) de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Pâna acum Ungaria a tras 8,345 miliarde de euro in patru transe din acordul stand-by in valoare de 11,5 miliarde de euro convenit cu FMI, precum si 5,5 miliarde de euro din imprumutul de 6,5 miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeana.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.