Anglia acuză China în legătură cu negocierile climatice

Ministrul britanic al mediului, Ed Miliband, acuza China, Sudanul si Bolivia, dar si alte state cu conduceri de stânga din America Latina, ca au incercat sa impiedice ajungerea la un acord la summitul privind clima de la Copenhaga.

Summitul din capitala daneza s-a inche iat sâmbata cu o intelegere minima, dupa ce de legatii “au luat nota” de un acord incheiat de SUA, China si de alte puteri emergente care nu si-a atins scopurile initiale.

Potrivit unui articol scris de Miliband pentru The Guardian, Marea Britanie va transmite clar acelor tari care s-au opus unui tratat cu impact legal “ca nu le vom permite sa blocheze un progres global”. “Nu putem permite inca o data ca negocierile asupra punctelor cu adevarat de substanta sa fie deturnate in acest fel”, a spus Miliband. “Nu am ajuns la un acord privind reducerile cu 50% a emisiilor globale pâna in 2050 si privind reducerile cu 80% din partea tarilor dezvoltate.

China a votat impotriva ambelor, in ciuda sprijinului unei coalitii de state dezvoltate si al unei majoritati largi a statelor in curs de dezvoltare”, a precizat oficialul britanic.
Potrivit The Guardian, desi in articolul lui Miliband a fost mentionata in mod special doar China, cons ilieri ai oficialului britanic au transmis clar ca acesta s-a referit si la Sudan, Venezuela, Bolivia, Nicaragua si Cuba, care au incercat de asemenea sa se opuna semnarii unui acord.

Acordul de la Copenhaga, mai slab decât un tratat cu impact legal si chiar decât intelegerea “politica” pe care o prevazusera multi, lasa loc suficient interpretarilor.
Acordul a stabilit ca tinta limitarea incalzirii globale la maximum doua grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale, insa in document nu se mentioneaza si mijloacele prin care se va obtine acest lucru.

Acesta prevede de asemenea ajutoare anuale de 100 de miliarde de dolari pâna in 2020 pentru tarile in curs de dezvoltare, fara se preciza insa de unde vor veni banii. Luarea unor decizii privind chestiuni cheie, asa cum este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a fost amânata pentru viitor. O alta intâlnire privind clima este programata pentru luna noiembrie 2010 in Mexic. Negociatorii spera sa stabileasca atunci ceea ce nu au reusit sa obtina la Copenhaga: un nou tratat pentru a inlocui Protocolul de la Kyoto.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.