ANPC modifică legea privind activitatea caselor de schimb valutar

Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar sunt obligati sa afiseze informatiile privind cursurile practicate in câmpul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia, prevede ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, publicat in Monitorul Oficial al României, prin care se modifica legea referitoare la activitatea caselor de schimb valutar.

Noul ordin urmareste o mai buna informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar prin impunerea unor reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate atât in interiorul cât si in exteriorul casei de schimb valutar, se arata intr-un comunicat ANPC.
Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vânzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

În interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atât pentru operatiunile de vânzare cât si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.
Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar).

Informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb. Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.
De asemenea, ordinul prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

În privinta operatorilor economici, acestia trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentând organelor de control listele cursurilor de schimb de vânzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

Presedintele ANPC recomanda atentie sporita la formularul de acceptare a tranzactiei. Este important ca inainte de semnarea acestui formular, consumatorii sa citeasca toate informatiile cuprinse astfel incât sa poata face o alegere rationala. Formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru cons umator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atât in limba româna cât si in limba engleza.

Institutiile financ iar-bancare vor avea obligatia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor, amplasate in interiorul punctelor de lucru, lânga ghiseul de schimb valutar.
Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial al României nr. 886 / 17.12.2009 intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.