APIA: Doar 8% dintre fermieri şi-au clarificat declaraţiile din cererea de plată

Doar 8% dintre fermierii notificati s-au prezentat pâna in prezent la centrele locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata.

Potrivit unui comunicat al APIA, pâna la data de 18 decembrie 2009, din cei 80.609 fermieri notificati doar 10.086 s-au prezentat pentru clarificarea declaratiilor din cererea de plata. APIA face un apelul catre fermierii notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin, in caz contrar nefiind posibila autorizarea si efectuarea platilor pe suprafata.

Potrivit datelor APIA, din totalul de 7.929 de fermieri din judetul Mehedinti, pâna in prezent, la centrele APIA nu s-a prezentat nicio persoana. În acelasi timp, in judetul Neamt din cele 7.029 persoane care trebuie sa se prezinte la APIA, au venit numai 653. Aceeasi situatie se prezinta si in judetul Olt, din 6.8 63 fermieri, prezentându-se doar 765.

Cei mai multi fermieri veniti la centrele APIA pentru clarificarea erorilor detectate au fost in judetul Vâlcea, din 1.502 prezentându-se 1.104 fermieri. De asemenea, in judetul Suceava au venit la centrele 1.055 fermieri din 5.201, iar in Vaslui, 962 fermieri din 5.422. Totodata, APIA solicita sprijinul autoritatilor locale in vederea mobilizarii fermierilor pentru ca acestia sa se prezinte cât mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate.

Potrivit legislatiei europene si nationale, acordarea sprijinului pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. În ceea ce priveste controlul prin teledetectie, principalele erori constate au fost identificarea gresita a parcelor si/sau absenta culturii mentionate in cererea de plata. La controlul prin teledetectie este important ca parcela sa fie amplasata in blocul si exact in locul in care este in realitate in teren si sa fie cultivata cu acea cultura declarata de fermier.

Daca in urma controalelor prin teledetectie au fost relevate neconformitati, fermierii sunt notificati sa prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinta si sa poata face dovada ca utilizeaza terenul pentru care a depus cererea, dupa caz: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune, contractul de inchiriere.

De asemenea, fermierul mai poate aduce acte care certifica tipul de cultura de pe suprafata declarata: polita de asigurare a culturii, procese verbale de infiintare a culturii, de la firmele de asigurari, in care se specifica blocul fizic, adeverinta de la primarie ca a declarat in Registrul agrico l cultura respectiva, procesele verbale de receptie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarata (ex. fotografii).

În cazul in care mai multi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeasi suprafata si in aceleasi bloc fizic, fermierii sunt exclusi de la plata pâna la solutionarea litigiului. Potrivit APIA, toti fermierii care au depus cereri de sprijin si care indeplinesc conditiile impuse de legislatia europeana si nationala ca vor primi in perioada urmatoare sumele la care sunt indreptatiti, insa plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.