BCE: Măsurile de sprijinire a băncilor nu ar trebui retrase prea curând

Guvernele europene nu ar trebui sa retraga prea curând masurile speciale de sprijinire a bancilor, a declarat luni (21 decembrie 2009) Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE ), transmite Reuters.

“Multe tari au programe de sprijinire a sistemului lor bancar. Aceste proiecte vor fi inca nece sare in 2010 si ar fi periculos sa se renunte prematur la ele”, a afirmat oficialul BCE.
Referitor la situatia din Grecia, Nowotny a explicat ca autoritatile elene vor fi capabile sa evite insolventa: “Scenariul nostru este ca executivul grec va fi capabil sa-si indeplineasca promisiunile”.

Luna aceasta, doua mari agentii de rating, Fitch si Standard and Poor’s, au retrogradat ratingul suveran al Greciei la “BBB plus”, in conditiile in care se estimeaza ca deficitul bugetar a explodat in acest an pâna la 12,7% din PIB.
Pretul actiunilor si obligatiunilor guvernamentale grecesti au scazut dramatic dupa ce agentia de rating Standard & Poor’s a pus ratingul Greciei sub supraveghere cu implicatii negative, din cauza unor posibile probleme in finantarea datoriei.

Si moneda euro s-a depreciat semnificativ deoarece investitorii erau ingrijorati din cauza posibile lor repercursiuni pe care le-ar fi avut asupra zonei euro o eventuala incapacitate a Greciei de a-si achita datoriile.
Banca Centrala Europeana a inceput sa retraga masurile de sustinere a sectorului bancar “intr-¬o maniera potrivita si disciplinata”, a anuntat recent Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.

Criza financiara s-a temperat, anumite sectoare financiare aratând o redresare “semnificativa”, desi unele institutii se confrunta cu scaderea ratei de indatorare, a apreciat presedintele BCE. Asadar, BCE va opri o parte din operatiunile de refinantare pe termen lung puse in aplicare odata cu primele manifestari ale tensiunilor pe plan financiar, la jumatatea lui 2007.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.