Bulgaria nu va avea nevoie de un împrumut de urgenţă de la FMI

Bulgaria nu va avea nevoie de un împrumut de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional şi ar putea încerca să lanseze o emisiune de euro-obligaţiuni la începutul lui 2010 pentru necesităţile sale de finanţare externă, au apreciat experţii financiari într-o întâlnire cu Ani Mihaylova, adjunctul ministrului bulgar de Finanţe, transmite Novinite.

Până acum Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene, a evitat calea aleasă de vecinele mai bogate, cum ar fi România şi Ungaria, care au solicitat asistenţă financiară de urgenţă de la FMI, comentează Novinite. Economiştii şi experţii financiari din Bulgaria au apreciat în unanimitate că este foarte mică probabilitatea ca ţara lor să acceseze un împrumut de la FMI.

Totuşi, ei nu au exclus posibilitatea ca Bulgaria să solicite ajutor de la alte instituţii financiare, cum ar fi Banca Mondială, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). De asemenea, participaţii la reuniunea au susţinut ideea listării la bursa de la Sofia a companiilor deţinute de stat, în special a celor din sectorul energetic.

Simeon Djankov, ministrul bulgar de Finanţe, a afirmat, în septembrie, că obţinerea unui împrumut de la FMI, aşa cum au solicitat România, Letonia, Ungaria, Ucraina şi alte state, nu reprezintă o prioritate pentru executivul bulgar. Pe fondul scăderii exporturilor, dar şi a cererii pentru casele de vacanţă, în condiţiile în care Bulgaria a investit masiv în construcţii în ultimii ani, economia Bulgariei se confruntă cu o perioadă extrem de dificilă.

Se estimează că economia Bulgariei va scădea cu 6 la sută anul acesta, şi cu 2 la sută în 2010 – cea mai mare scădere economică din sud-estul Europei, după România.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.