Cehii îşi petrec acasă Crăciunul

Craciunul si Ajunul Craciunului reprezinta pentru 93 la suta dintre cehi o sarbatoare pe care acestia o petrec in familie sau cu prietenii, asa cum reiese dintr-un sondaj exclusiv realizat de GE Money Bank si publicat de ziarul ceh Denik.

Studiul international al GE Money Bank indica faptul ca o treime din cehi se intâlnesc cu aceasta ocazie in cadrul largit al familiei iar 8 la suta isi petrec sarbatorile de Craciun cu prietenii. Fiecare al cincilea ceh isi va petrece anul acesta Craciunul in vizita, fie la familie sau la prieteni.
Doar 5  la suta din cehi se pregatesc sa calatoreasca in aceasta perioada si doar 4 la suta din acestia isi vor petrece Craciunul in case la tara sau in alte locatii rurale. În schimb, in Franta, SUA sau Austria, arata ancheta GE Money Bank, se contureaza tot mai frecvent traditia petrecerii Craciunului la mare sau la munte.

De Craciun, cehii nu se departeaza de casa si doresc sa petreaca in cercul apropiat al familiei, anul acesta circa 78 la suta din cehi urmând sa serbeze Ajunul Craciunului cel mai des in cinci membri de familie. Ancheta internationala a GE Money Bank a evidentiat faptul ca locuitorii a ltor tari, precum Spania, Franta, Germania sau Austria, sarbatoresc ce-i drept Ajunul acasa, insa in prima sau a doua zi de Craciun pleaca sa savureze zilele libere la munte sau la mare, asa cum arata Marketa Dvorackova, purtator de cuvânt al GE Money Bank.

Anul acesta, in perioada sarbatorilor de Craciun, doar cinci la suta din cehi vor pleca la munte, in mare parte acestia indreptându-se catre zone montane din Cehia sau cel mai departe in Austria vecina, in timp ce, de exemplu, germanii calatoresc catre toate localitatile montane din Europa, inclusiv Republica Ceha. Multora dintre cehi nu le ramân destule resurse financiare de Craciun iar ei nu doresc sa se indatoreze si prefera sa plece la munte pâna in perioada dintre ianuarie si martie, adauga Dvorackova.
În mare pare din tarile europene Craciunul este serbat in mod traditional acasa in familie, in vizita sau cu prietenii.

În acest sens, cehii pot fi comparati cu polonezii sau britanicii, care si ei prefera sa se relaxeze in caldura caminului familial. De cealalta parte, in Rusia predominant ortodoxa, Craciunul nu este serbat cu atâta grandoare ca in restul Europei, oamenii de aici petrecând doar un timp minim cu familia si folosind mai degraba zilele libere sau vacantele scolare pentru a calatori in strainatate sau a merge la locuinta secundara de la tara.

O diferenta importanta intre tari este data si de faptul daca au sau nu mare sau munti inalti. De exemplu, francezii sau austriecii pleaca deja devreme in Ajun catre cabanele de la munte, iar in zilele libere se duc in general sa schieze in Alpi.
În ultima vreme, a capatat amploare traditia mersului la mare si a serbarii Craciunului la caldura, pe plaja. Printre europeni, aceasta moda este raspândita cel mai des printre spaniolii si austriecii iar la nivel mondial printre americani, a caror destinatie preferata de Craciun este prin traditie Florida si Hawai.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.