Fitch a revizuit în scadere ratingurile Nokia

Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingul acordat pentru datoriile pe termen lung al companiei finlandeze Nokia, de la “A” la “A minus” iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la “F1” la “F2”, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Perspectiva ratingului pe termen lung ramâne stabila, apreciaza Fitch. Decizia agentiei de evaluare financiara vine dupa ce Nokia si-a prezentat strategia in 2 decembrie si a revizuit tintele financiare.
Astfel cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat ca se asteapta la o crestere de aproximativ 10% a volumului vânzarilor de telefoane mobile in 2010 comparativ cu 2009, urmând a se concentra pe stabilizarea pretului mediu de comercializare al telefoanelor sale mobile precum si pe cresterea veniturilor.

Citeste si:  Parlamentul European amână votul asupra eliminării tarifelor de roaming

Nokia a mai anuntat ca in 2010 spera sa-si mentina cota sa actuala de piata, in termeni de volum, dar va incerca sa-si creasca veniturile prin concentrarea sau stabilizarea pretului mediu de comercializare (ASP). La sfârsitul celui de al treilea trimestru din acest an, Nokia controla 36,7% din piata mondiala de telefoane mobile, potrivit firmei de consultanta Gartner.

În luna octombrie, Nokia a anuntat ca in trimestrul trei 2009 pretul mediu de comercializare al telefoanelor sale a fost de 62 de euro, stabil comparativ cu trimestrul doi 2009, dar in scadere fata de 72 de euro in trimestrul trei 2009.

Citeste si:  Rafael Nadal va fi imaginea casei de modă Armani

Grupul finlandez estimeaza ca marja operationala a diviziei sale de dispozitive si servicii mobile se va situa in intervalul 12 si 14%. În ceea ce priveste segmentul de infrastructura pentru telecomunicatii, unde Nokia este prezent via joint venture-ul Nokia Siemens Networks (NSN), grupul se asteapta ca piata sa ramâna stabila in euro, dar mizeaza pe o crestere superioara pietei pentru Nokia Siemens Networks.

Revizuirea in scadere a ratingului pe termen scurt al Nokia nu reflecta o deteriorare a lichiditatilor pe termen scurt ale companiei finlandeze, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara. În ciuda riscurilor cu care se confrunta Nokia, perspectiva stabila asociata ratingului pe termen lung reflecta ca firma este bine capitalizata, cu o politica financiara precauta, câstiguri semnificative si un flux de numerar potential de la afacerile sale de baza, apreciaza Fitch. În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro in localitatea Jucu din judetul Cluj intr-o fabrica inaugurata pe 24 septembrie.

Citeste si:  Învăţămintele accidentului de la Fukushima
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close