Germania şi BCE nu vor să plătească pentru greşelile Greciei

0

Germania nu poate sa plateasca pentru greselile fiscale ale Greciei, a declarat luni (21 decembrie 2009) ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, reiterând pozitia sa ca autoritatile de la Atena trebuie sa-si rezolve singure problemele bugetare, transmite Reuters.

“Grecia traieste peste posibilitatile sale de mai multi ani”, a declarat Wolfgang Schaeuble pentru cotidianul german Bild. “Grecia nu poate evita situatia in care va trebui sa se salveze si sa se ajute singura. Noi germanii nu putem plati pentru greselile Greciei”, a adaugat ministrul german de Finante.
Separat, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a declarat ca institutia de la Frankfurt nu are planuri referitoare la salvarea Greciei si se astepata ca tarile membre ale zonei euro sa-si solutioneze singure problemele financiare.

“Trebuie sa fim foarte clari. BCE nu are mandatul si nic i intentia de a lua in calcul situatia unei anumite tari, mai ales cu privire la finantele publice ale acelei tari”, a declarat Ewald Nowotny intr-un interviu acordat The Wall Street Journal. “Scenariul nostru de baza este ca guvernul Greciei va putea sa-si indeplineasca promisiunile”, a adaugat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei.

Ratingul suveran al Greciei a fost retrogradat de doua ori intr-o singura luna pe fondul cresterii deficitului public si al datoriei nationale. În prezent datoria Greciei este estimata la aproape 300 miliarde de euro, de trei opri mai mare decât cea a Germaniei, care este cea mai mare economia din zona euro. Guvernul socialist care a fost ales in luna octombrie a prezentat un set de masuri de austeritate in ideea de a reduce deficitul public la 9,1% din PIB anul viitor.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.