Îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor de a reforma mediul de afaceri

Un proiect european, in valoare de 4.504.592 lei, va ajuta autoritatile române sa isi imbunatateasca, in 12 luni, capacitatea institutionala de management al reformei mediului de afaceri.

Proiectul european pentru intarirea capacitatii institutionale de management al reformei mediului de afaceri, finantat de catre Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, a fost lansat luni (21 decembrie 2009), la Bucuresti. Programul are o valoare totala de 4.504.592 lei, dintre care 3828903 lei finantare nerambursabila si 675.68 8 lei contributia Ministerului pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri, care va deveni o structura in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Dupa cum a declarat Maria Pârcalabescu, in calitatea sa de secretar de stat la MIMMCMA, proiectul urmareste cresterea capacitatii ministerului de initiere si aplicare a politicilor guvernamentale din domeniul mediului de afaceri si imbunatatirea transparentei administrative, introducerea codurilor de bune practici, incurajarea initiative i antreprenoriale, inc lus iv prin parteneriate public-privat. Un scop al proiectului este si consolidarea mecanismului inter-institutional de dialog.

Referitor la acest ultim punct, Cristian Pârvan, secretar general al AOAR, a subliniat ca trebuie sa se ajunga la un tip de relatii in cadrul carora mediul de afaceri sa isi exprime doleantele, iar “autoritatile guvernamentale sa fie obligate sa explice motivele” pentru care respectiva initiativa este considerata neaplicabila. “De asemenea, pentru succesul proiectului este esentiala o transparenta sporita, care sa permita presei sa urmareasca, de-a lungul celor 12 de desfasurare, toate etapele parcurse”, a mai spus Cristian Pârvan.

Consultantii proiectului, ai caror beneficiari sunt structurile guvernamentale, cu prioritate MIMMCMA si Ministerul Administratiei si Internelor, sunt GEA Strategy & Consulting, Centrul Român de Politici Economice si Deloitte România.
Proiectul face parte dintr-o serie de cinci initiative va duce la simplificarea reglementarilor, reducerea birocratiei si a coruptiei si analizarea celor mai bune practici europene si preluarea lor in legislatia româneasca, atunci când se potrivesc.

“Este important ca fiecare studiu elaborat in cadrul proiectului va duce la adoptarea unei initiative legislative, ceea ce ii da un caracter concreť, a subliniat Dragos Pâslaru, team leader la GEA Strategy & Consulting”. Cristian Pârvan a avertizat ca reforma nu tine atât de adoptarea unor legi noi, cât de aplicarea celor deja existente.

În timpul proiectului, 80 de persoane din structurile guvernamentale vor forma salariatii din institutiile guvernamentale, pentru ca acestia sa dobândeasca o capacitate sporita de a analiza necesitatile mediului de afaceri si de a propune politici economice adecvate, concrete si credibile.
“Ceea ce ne dorim prin acest proiect este sa introducem normalitatea in procesul de adoptare a reglementarilor cu caracter economic, in sensul de a avea audieri publice si un dialog sustinut, astfel incât sa nu mai procedam ca in cazul impozitului forfetar, adica sa adoptam o lege si dupa 6 luni abia sa cuantificam rezultatele”, a subliniat Dragos Pâslaru.

Unul dintre studii va fi dedicat PFA (persoane fizice autorizate), care nu sunt IMM-uri, dar s-a constatat ca dupa introducerea impozitului forfetar, multe IMM-uri s-au transformat in PFA, a mai spus Dragos Pâslaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.