Moody’s ar putea reduce ratingul Greciei

Moody’s ar putea urma exemplul celorlalte doua mari agentii de evaluare financiara si ar putea revizui in scadere ratingul datoriei Greciei, a declarat Georgios Papaconstantinou, ministrul elen de Finante, intr-un interviu acordat ziarului spaniol “El Pais”, transmite AFP.

“Este posibil ca Moody’s sa reduca ratingul. Nu exclud asta”, a afirmat oficialul elen. Luna aceasta, doua mari agentii de rating, Fitch si Standard and Poor’s, au retrogradat ratingul suveran al Greciei la “BBB plus”, in conditiile in care se estimeaza ca deficitul bugetar a explodat in acest an pâna la 12,7% din PIB.

Pretul actiunilor si obligatiunilor guvernamentale grecesti au scazut dramatic dupa ce agentia de rating Standard & Poor’s a pus ratingul Greciei sub supraveghere cu implicatii negative, din cauza unor posibile probleme in finantarea datoriei.
Si moneda euro s-a depreciat semnificativ, deoarece investitorii erau ingrijorati din cauza posibilelor repercursiuni pe care le-ar fi avut asupra zonei euro o eventuala incapacitate a Greciei de a-si achita datoriile.

Georgios Papaconstantinou a dat asigurari ca Grecia nu va intra in incapacitate de plata si nu va solicita asistenta financiara de la alti membri ai zonei euro.
“Grecia va iesi din situatia asta prin propriile forte si prin adoptarea propriilor decizii. Cel mai prost semnal pe care l-am putea trimite in acest moment ar fi solicitarea de ajutor. Nu este cazuľ, a explicat oficialul elen.
George Papaconstantinou a promis recent ca va reduce deficitul bugetar al Greciei, care in prezent este cel mai mare din Uniunea Europeana, 12,7% din PIB, pâna la 9,1% din PIB anul urmator.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.