EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

RMGC: România n-are motive să refuze un proiect minier de 4 miliarde euro

2

România nu are niciun motiv pentru care sa refuze un proiect minier de patru miliarde de euro, cum este cel de la Rosia Montana, a declarat Dragos Tanase, director general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

“Nu vedem niciun motiv pentru care România ar refuza un proiect care aduce patru miliarde de dolari in economie, respecta foarte strict legislatia româna si europeana, care creeaza premise solide pentru dezvoltarea durabila a zonei si care va pune in valoare patrimoniul cultural unic din Rosia Montana.
Noi suntem aici ca sa facem acest proiect, despre care experti de renume români si internationali spun ca este poate cel mai avansat proiect minier din lume, in acest moment”, a afirmat Tanase.

Întrebat de ce compania pe care o conduce nu a ales alta tara pentru dezvoltarea unui astfel de proiect aurifer, si in care legislatia este poate mult mai flexibila, oficialul RMGC a mentionat ca România “este o tara cu o piata insuficient exploatata”.
“România este o tara cu traditie miniera, mai ales in zona aurifera. Este o tara cu o piata insuficient exploatata, dar cu un potential foarte ridicat. Si, nu mai putin important, un stat membru al Uniunii Europene. Interesele companiei s-au intâlnit cu oferta existenta la nivel local.

Avem incredere in viitorul mediului de afaceri din România, care nu se poate dezvolta intr-o directie diferita de cea existenta la nivelul UE. Pe de alta parte, atunci când România va demonstra ca industria de minerit este interesanta pentru investitori, fara indoiala ca si altii vor veni in cautarea oportunitatilor (…)”, a explicat Dragos Tanase.
Potrivit sefului RMGC, “analiza studiului de impact asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana este blocata la Ministerul Mediului”, timp in care “somajul in zona a depasit 80%, iar oamenii asteapta constructia minei, vor sa munceasca”.

La inceputul lunii august, directorul de Asigurari Rosia Montana Gold Corporation, Cecilia Szentesy, afirma ca “România ar putea deveni primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia, daca mina aurifera de la Rosia Montana ar primi avizele necesare pentru exploatare”.
La ora actuala, la nivel european, Finlanda detine suprematia in materie de productie de aur, cu circa 8 tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasa in localitatea Kittila de catre compania canadiana Agnico Eagle – 5 tone anual.

Locul secund al ierarhiei este ocupat de catre Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, in timp ce pozitia a treia revine Spaniei, cu o productie anuala de 3,5-4 tone.
Mai multe organizatii ecologiste s-au opus cu vehementa proiectului din România al RMGC, invocând faptul ca exploatarea aurului si tratarea acestuia prin utilizarea cianurii poate distruge ireversibil mediul si fauna din zona. Academia Româna, alaturi de Fundatia Soros, s-a declarat contra proiectului, iar UNESCO a reclamat faptul ca ruinele cetatii romane Alburnus Maior ar urma sa fie distruse.

Oficialii RMGC au respins categoric aceste afirmatii, declarând, in nenumarate rânduri, ca impactul asupra sitului arheologic va fi inexistent. Recent, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat ca demararea proiectului Rosia Montana va fi prinsa in programul de guvernare, afirmatie care a atras critici din partea organizatiilor ecologiste nonguvernamentale.

Compania Rosia Montana Gold Corporation, initiatoarea proiectului, a anuntat ca, in cazul primirii avizului de mediu pentru derularea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, in urma procesarii zacaminte lor fiind estimata o productie de 300 tone de aur si circa 1.400 tone de argint, in 16 ani. Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca proiectul minier va produce 1.200 de locuri de munca in faza de constructie a minei si alte 600 permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

RMGC a anuntat ca, in cazul primirii avizului de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, in urma procesarii zacamintelor fiind estimata o productie de 300 tone de aur si circa 1.400 tone de argint, in 16 ani. Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca proiectul minier va produce 1.200 de locuri de munca in faza de constructie a minei si alte 600 permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Mike A spune

    Ba are motive foarte serioase sa refuze:
    1. Mediu
    2. nu trebuie sa ipotecam tot viitorul Romaniei acum. Mai se vor naste si alte generatii care au dreptul la viata.

  2. gabriela spune

    Avem tot dreptul sa refuzam acest proiect pe care aceasta companie dubioasa de ani buni vrea sa ni-l bage pe gat ,care ignora studiile Academiei, petitiile oamenilor, ale ONG-urilor.; actuala guvernare la fel de dubioasa se grabeste sa ne puna in fata faptului implinit; dupa fapta si rasplata ardeleni duplicitari,tot cei din sud au capul limpede si tin cu tara,asa cum este saraca dar mai cinstita; o sa militam sa nu va procopsiti cu binele lui basascu si videanu, si o facem din credinta nu platiti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.