Rusia, Belarus şi Kazahstan au mai facut un pas spre crearea unui spaţiu economic unic

Un summit neoficial al liderilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) s-a desfasurat in perioada 19-20 decembrie 2009 in Kazahstan. În cadrul actiunii, Rusia, Belarus si Kazahstan au incheiat un acord privind crearea pâna la 1 ianuarie 2012 a unui spatiu economic unic.

Liderii kârgâz, tadjik, turkmen si armean au fost martorii acestui eveniment si au primit posibilitatea de a se gândi la perspectivele aderarii statelor lor la respectiva alianta, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
“Dupa cum a demonstrat experienta, summiturile neoficiale se dovedesc extrem de utile”, a declarat liderul rus Dmitri Medvedev, precizând ca tocmai in cadrul unor asemenea summituri “se discuta cele mai diverse probleme, fara protocoale inutile si alte restrictii, intr-o maniera deschisa”.

“Se iau decizii progresive, apar idei care se realizeaza”, a spus Medvedev, amintind ca tocmai in cadrul unor intâlniri neoficiale s-a decis crearea Uniunii Vamale si a Comunitatii Economice Euro-Asiatice (EvrAzEs), precum si a fondului anticriza.
În timpul actualei intrevederi neoficiale, liderii tarilor care fac parte din Uniunea Vamala – Rusia, Belarus si Kazahstan – au reusit nu doar sa discute, ci sa si aprobe planul privind crearea unui spatiu economic unic, in cadrul caruia vor functiona o piata energetica si un sistem de transport comune.

De altfel, respectiva idee nu este una noua. Pentru prima data, un acord privind formarea unui spatiu economic unic fusese semnat la 19 septembrie 2003, la Ialta. La acea data, printre membrii blocului economic se numara si Ucraina, care in cele din urma, potrivit ziarului rus, a “sabotať crearea organizatiei. Acum, liderii rus, belarus si kazah au intreprins o a doua incercare.

“Crearea unui spatiu economic unic inseamna ca pentru prima data in spatiul CSI va aparea o uniune economica ce va avea o piata comuna de marfuri, de capitaluri, de forta de munca si de servicii”, explica expertul kazah Dosâm Satpaev. “În prima etapa, participantii urmeaza sa unifice legislatia, apoi sa se puna de acord pe marginea conditiilor de reglementare valutara, a accesului la retelele energetice si la infrastructura de transport.

O munca mai serioasa se asteapta in ceea ce priveste sincronizarea dezvoltarii economice a tarilor care fac parte din blocul economic. Mai mult decât atât, se prognozeaza crearea unui organism supranational, care, la fel ca in cazul Uniunii Europene, va reglementa regulile economice ale jocului”, a declarat Satpaev pentru ziarul rus.

În acelasi timp, in opinia expertului, deocamdata nu exista premize reale pentru crearea unui spatiu economic unic. “Uniunea Vamala, care va incepe sa functioneze de la 1 ianuarie 2010, va releva plusurile si minusurile. În schimb, ideea crearii unui spatiu economic unic reprezinta o oportunitate pentru acele tari din CSI care nu pot adera, deocamdata, la Uniunea Vamala”, considera Satpaev.

Dorinta de a se ralia Uniunii Vamale fusese formulata de Kârgâzstan si Tadjikistan, insa expertii considera ca deocamdata este vorba de o simpla declaratie politica, fara temei economic.
Presedintii rus, belarus si kazah au constatat ca “spatiul economic unic este, desigur, un proiect ambitios si mai degraba o etapa intermediara de integrare”. Obiectivul maxim consta, insa, in crearea in spatiul euro-asiatic a unui analog al UE, cu o valuta, o piata si forte militare comune.

Ceilalti lideri prezenti la summit s-au limitat la discutarea unor probleme ce tin de securitate. Presedintele tadjik, Emomali Rahmon, a amintit de Afganistan, unde situatia ramâne una complicata, fapt ce atesta, in opinia sa, ineficienta autoritatilor si a fortelor internationale. Rahmon le-a propus tarilor membre ale CSI si ale Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) sa conlucreze la intarirea frontierelor.

De asemenea, toti cei prezenti si-au exprimat sprijinul pentru noile initiative pe care Kazahstanul le promoveaza in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE).
Evaluând rezultatele summitului neoficial din Kazahstan, expertii conchid ca acesta era necesar in primul rând tarilor participante la Uniunea Vamala. A ramas putin timp pentru lansarea acestei uniunii, iar probleme mai exista. “Practic, acest summit a fost organizat pentru participantii Uniunii Vamale, in timp ce ceilalti au jucat rolul de figuranti”, a declarat Satpaev, citat in final de ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.