Semnarea noului START a fost blocată, “resetarea” relaţiilor ruso-americane rămâne doar o declaraţie

Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau american Barack Obama nu au reusit sa se inteleaga asupra datei semnarii noului Tratat de reducere a armelor strategice (START-2), cauza fiind faptul ca americanii doresc un mai mare control asupra rachetelor ruse.

În acest context, se pare ca “resetarea” relatiilor ruso-americane de care se vorbea atât la Moscova, cât si la Washington, dupa venirea la Casa Alba a lui Barack Obama, ramâne doar o declaratie, scrie luni (21 decembrie 2009) cotidianul rus Vedomosti.
SUA au renuntat la testele de racheta din anul 2000, in timp ce Rusia continua astfel de operatiuni, folosindu-se de faptul ca datele lansarilor de racheta sunt publice si nu codificate.

Potrivit unui expert rus, apropiat negocierilor ruso-americane de la Geneva, citat de Vedomosti, partile ajunsesera la sfârsitul saptamânii trecute aproape de un compromis – datele despre distantele rachetelor sa fie facute publice intr-un numar limitat. Dar, in cele din urma, americanii au refuzat acest compromis, adauga ziarul rus.

Vedomosti citeaza in continuare un membru al de legatiei ruse de negociatori, care a indicat ca americanii se pregatesc de semnarea acordului in ianuarie, dar, in opinia sa, este foarte probabil ca acest proces sa se intinda pâna in luna aprilie, având in vedere faptul ca Rusia “a scapat sansa” de a incheia acordul atunci când era important pentru SUA – inaintea primirii de catre Barack Obama a Premiului Nobel pentru Pace (10 decembrie).

La 17 decembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov acuza SUA de blocaj in procesul de negocieri de la Geneva. “În ultimele zile, am observat un blocaj in pozitia negociatorilor americani aflati la Geneva.
Ei invoca faptul ca trebuie sa primeasca date suplimentare”, afirma seful diplomatiei de la Moscova. Americanii au respins declaratia lui Serghei Lavrov, precizând ca de fapt nu este rezolvata problema controlului si ca “Rusia doreste sa mentina in secret detaliile crearii rachetelor de noua generatie”.

Astfel ca, dupa 8 luni de negocieri, partile nu au reusit sa se inteleaga asupra noului acord privind dezarmarea nucleara menit sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START- 1), expirat deja la 5 decembrie a.c.. Dupa convorbirile cu usile inchise purtate de presedintii rus si american, Dmitri Medvedev si Barack Obama, la Copenhaga, cu ocazia Conferintei asupra schimbarilor climatice, liderul de la Casa Alba declara: “În centrul discutiei noastre s-a aflat Tratatul START. Si noi am ajuns la un progres”.

La rândul sau, Medvedev declara: “Au mai ramas câteva detalii tehnice de rezolvat, dar sper ca acordul va fi definitivat in cel mai scurt timp”. Potrivit Kommersant, acordul va fi definitivat nu mai devreme de luna februarie, negociatorii având nevoie de mai mult de o luna pentru rezolvarea “detaliilor tehnice” de care vorbeau cei doi presedinti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.