Spania nu va reuşi să înregistreze creştere economică în 2010

Spania nu va reusi sa inregistreze crestere economica in 2010, iar Produsul Intern Brut s-ar putea contracta anul viitor cu pâna la 0,6%, a declarat luni (21 decembrie 2009) Jose Manuel Campa, secretar de stat in Ministerul Economiei din Spania, intr-un interviu acordat ziarului financ iar “Expansion”, informeaza Reuters.

“Anticipam o deviatie de 0,3% fata de actualele estimari pentru anul urmator, in sens ascendent sau descendent. PIB-ul in 2010, estimat anterior sa se contracteze cu 0,3%, ar putea inregistra un declin de 0,6%”, a precizat oficialul spaniol.
Jose Manuel Campa a fost de acord cu prognoza guvernului privind evolutia economiei Spaniei in ultimul trimestru din 2009, intre 0 si minus 3%. Spania a inregistrat in perioada iulie-septembrie 2009 a cincea contractie trimestriala consecutiva, dar guvernul se asteapta ca economia sa iasa din recesiune in prima jumatate a lui 2010.

În trimestrul trei din 2009, economia Spaniei s-a contractat cu 0,3%, in timp ce intreaga zona euro, SUA si Japonia au revenit pe crestere in perioada iulie-septembrie 2009. A cincea mare economie a Europei s-a dovedit vulnerabila in special la criza mondiala a creditelor, care a redus semnificativ cererea pe plan intern, cea mai afectata fiind piata imobiliara, din cauza restrictionarii accesului la credite.
Rata somajului in Spania s-a dublat in ultimii 2 ani, atingând aproape 18%, cel mai ridicat nivel din Europa, cei mai afectati de pierderea locurilor de munca fiind muncitorii din sectorul constructiilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.