EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Statele se acuză reciproc de eşecul reuniunii de la Copenhaga

0

Conferinta Natiunilor Unite nu va ramâne in istorie ca momentul forte al negocierilor privind schimbarile climatice, ci mai degraba ca simbolul neputintei statelor de a¬si fixa obiective cu adevarat obligatorii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Dupa douasprezece zile de balet diplomatic, doua zile de negocieri intense cu cei 120 de sefi de state din lumea intreaga – o premiera mondiala in afara de conferinta anuala a ONU – summitul s-a terminat sâmbata, 19 decembrie, dupa-amiaza printr-o pirueta, scrie cotidianul Les Echos.
Incapabil sa obtina o adoptare formala prin consens conform regulilor Natiunilor Unite, presedintele a propus in final ca partile sa “ia nota” de acordul de la Copenhaga negociat de 28 de sefi de state in noaptea de vineri.

Un text de numai doua pagini si doua rubrici inca goale in care statele trebuie sa-si afiseze pâna in ianuarie ambitiile. “Poate nu este tot ce speram, dar aceasta decizie este o etapa esentiala”, a afirmat secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon. Sâmbata dimineata, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a recunoscut cu amaraciune ca “nu s-a atins nivelul sperat de ambitie”, dar a ins istat asupra faptului ca, pentru prima data, tarile dezvoltate nu sunt singurele care si-au evaluat eforturile.

Este vorba de un acord diplomatic golit de sens sau de un acord care permite cu adevarat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera? Cu doi ani in urma, la Bali, conferinta a stabilit o foaie de parcurs vizând prelungirea protocolului de la Kyoto si acordarea unui nou statut conventiei Natiunilor Unite, singurul instrument ratificat de Statele Unite.
Dar atunci, mar ile tari emergente au refuzat sa avanseze cifre referitoare la politica de utilizare a energiei si fondurile promise au fost insuficiente ca sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze evolutiei climei.

Copenhaga trebuia sa fie momentul in care Statele Unite intrau oficial in joc, permitând elaborarea unui acord international obligatoriu si consacrând participarea marilor tari emergente. Dar de vineri dimineata, paragraful care prevedea obligatia legala a fost eliminat. Iar ideea unor eforturi comparabile intre tarile dezvoltate nu a fost niciodata cu adevarat pe masa negocierilor, potrivit unui negociator. În final, a fost adoptat sistemul anglo-saxon, in care fiecare isi expune obiectivele care vor fi apoi trecute in revista, fara niciun fel de constrângere.

Trebuie amintit ca protocolul de la Kyoto prevedea sanctiuni impotriva celor care nu-si indeplineau obiectivele. Dar prima perioada de angajament se termina in 2012 … si multe state precum Canada si Australia nu si-au indeplinit obiectivele. “Indienii si chinezii au refuzat orice referinta la o scadere cu 50 % a emisiilor de CO2”, a afirmat José Manuel Barroso, in timp Nicolas Sarkozy a salutat obiectivul de limitare a incalzirii la 2 °C. O cifra deja inclusa in textul reuniunii G8 din L’Aquila, in iulie 2009 si reluata acum intr-un texte multilateral.

“În Conventia din 1992 se spunea deja ca trebuie evitata o incalzire periculoasa pentru oameni, ceea ce reprezinta obiectivul de 2 grade”, afirma un delegat european, amintind ca expertii climatologi i-au dat exact 20 de ani comunitatii internationale sa inceapa reducerea nivelului mondial de emisii. “Promisiunile afisate pâna acum ar duce la o incalzire de 3,5 grade”, preciza eurodeputatul Yannick Jadot.

Occidentalii promit deja bani pe termen scurt. Dar ambiguitatea persista: nu vor profita statele de aceasta situatie ca sa redirectioneze spre clima ajutoarele deja destinate pentru sustinerea dezvoltarii? Anuntata gestionare a fondurilor verzi, care ar putea fi plasata sub egida Bancii Mondiale, va trebui supravegheata indeaproape. Statele Unite nu vor contribui decât cu 3,5 miliarde de euro pâna in 2012, in timp ce europenii si japonezii promit 10 si respectiv 11 miliarde.

Transformarea acordului de la Copenhaga in tratat international va fi in centrul traditionalei reuniuni intermediare de la Bonn, sediul conventiei asupra climatului inainte de viitoarea conferinta din Mexico din 2010. Societatea civila trebuie sa se mobilizeze acum ca sa convinga sefii de stat sa-si respecte promisiunile.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.