Acordul privind proiectul Nabucco, supus spre ratificare Parlamentului

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti (22 decembrie 2009), decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului intre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, România si Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, a informat Administratia Prezidentiala.

Guvernul a aprobat, pe 9 decembrie, proiectul de lege pentru ratificarea acordului international privind gazoductul Nabucco si a cerut Parlamentului ratificarea sa in procedura de urgenta.
Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco a fost semnat pe 13 iulie la Ankara de reprezentantii celor cinci state participante – Austria, Bulgaria, Ungaria, România si Turcia.

Documentul are in vedere stabilirea unei baze juridice si a principiilor care vor duce la concretizarea acestui proiect energetic. Prin semnarea acordului, statele partenere s-au angajat sa asigure un mediu propice potentialilor investitori si furnizori, precum si garantia implementarii sale. În conformitate cu acest acord, un corp denumit Comitetul Nabucco a fost stabilit in vederea promovarii si supervizarii proiectului.

Gazoductul Nabucco va tranzita România pe o portiune de 460 de kilometri, din totalul celor aproximativ 3.300, iar tara noastra, prin Transgaz, va asigura cota de finantare de aproximativ 417 milioane de euro, parte a companiei la proiect.
Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Anul trecut, consortiul Nabucco a dobândit un al saselea partener prin includerea companiei RWE (Germania).

Durata acordului interguvernamental pentru constructia gazoductului Nabucco este de 50 de ani, iar intrarea sa in vigoare este conditionata de data ratificarii de catre statele semnatare ale documentului.
Semnarea acordului interguvernamental cu privire la Nabucco este considerat un succes al României, intrucât tara noastra a insistat sa fie mentinut pe lista de proiecte energetice prioritare ale Uniunii Europene.

La Consiliul European din martie, s-a decis sustinerea financiara a proiectului cu 200 de milioane de euro. Prin Nabucco urmeaza sa se transporte spre UE pâna la 31 miliarde de metri cubi de gaze pe an provenind din Asia Centrala, trecând prin Turcia si sud-estul Europei, evitând teritoriul rus.
Însa unele din tarile participante la Nabucco si-au dat acordul si pentru implicarea in constructia gazoductului rusesc South Stream, si anume Bulgaria, Austria, Ungaria si, de curând, Turcia.

Lansat in 2002, Nabucco vizeaza reducerea dependentei Europei de livrarile de gaze rusesti, in timp ce South Stream a carui lansare a avut loc in 2007, urmareste contrariul, adica sa consolideze rolul Rusiei ca primul furnizor de gaze naturale in Europa. O patrime din volumul de gaze consumat in UE este achizitionat din Rusia.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.