Adriean Videanu: Vrem să absorbim fondurile europene în totalitate, în 2010

0

Fondurile europene acordate firmelor care realizeaza proiecte in domeniul energetic ar putea fi contractate în totalitate, in anul 2010, in conditiile in care autoritatile isi propun sa discute cu mediul bancar cu privire la rigiditatea acestuia in a acorda credite companiilor, a declarat, marti (22 decembrie 2009), Adriean Videanu, la audierile Comisiilor Parlamentare reunite pentru preluarea portofoliului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

“În anul 2009 s-a manifestat o flexibilitate mai mare din partea autoritatilor in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, ceea ce a determinat un rezultat bun. Multe dosare s-au intors insa din drum pentru ca nu aveau co-finantarea necesara. Din punctul de vedere al prudentei bancare, nu stiu de ce a fost aceasta atât de mare, pentru ca riscurile unui proiect realizat din fonduri europene este mai mic.

Este un fenomen caruia trebuie sa ii gasim rezolvare. Nu putem interveni in politicile bancilor, insa putem sa discutam aceasta tema cu mediul bancar”, a spus Videanu.
Fondurile in valoare de 725 milioane euro pentru Axa 4 Energie din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, precum si cele pentru valorificarea resurselor regenerabile de energie ar trebui contractate in totalitate in anul 2010, a precizat Videanu.

Vrem sa contractam intreaga suma in 2010, nu sa asteptam pâna in 2012. Avem flexibilitate totala pentru accesare”, a mentionat acesta. Întrebat de membrii Comisiilor Parlamentare despre efectele impozitului forfetar, Adrian Videanu a declarat:
“Vorbim despre un impozit minim, nu de unul forfetar in adevaratul sens al cuvântului. Faptul ca peste 100.000 de companii nu mai exista nu are de a face cu acest impozit. Este vorba despre dinamica fireasca a lucrurilor, de moarte si infiintare a unor firme”.

De asemenea, acesta a adaugat ca “prudenta exagerata a sistemului bancar face ca mediul de afaceri sa fie putin creditat”. Referitor la strategia guvernamentala pentru intreprinderile mici si mijlocii, Adriean Videanu a declarat ca unul dintre obiective este acordarea ajutoarelor de minimis ce urmeaza sa fie acordate acestora.
“Vom sprijini intreprinderile mici si mijlocii prin acordarea rapida a ajutoarelor de minimis.
De asemenea, ne dorim o colaborare cu camerele de comert din strainatate. Eficienta acestora a fost foarte mica pâna in prezent. Dar prin colaborare putem realiza o interfata foarte imp ortanta pentru interesul firmelor românesti”, a afirmat Videanu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.