EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Ce s-a ales de orfanii neglijaţi ai României ?

Conditiile ingrozitoare de viata si abuzurile din caminele pentru adulti din România, la 20 de ani dupa ce caderea regimului lui Nicolae Ceausescu a scos la iveala ce se intâmpla in orfelinatele românesti, sunt descrise intr-un reportaj BBC, filmat cu camera ascunsa si intitulat “Ce s-a ales de orfanii neglijati ai României?”.

Atunci când ingrijitorul a descuiat usa si a deschis-o, un miros greu de transpiratie si de urina a umplut aerul, noteaza jurnalistii de la BBC. Zece oameni stateau inghesuiti intr-o singura incapere, legati de pat pe saltele putrezite si pline de propriile fecale, unii câte 2 intr-un pat.
Printre aceste figuri murdare si pline de cicatrici ce se intrezareau de sub plapumi gaseai orfanii a caror situatie disperata a fost adusa in atentia comunitatii internationale atunci când orfelinatele din România si-au deschis portile pentru jurnalistii occidentali in 1990.

Personalul de la Centrul de Recuperare si Reabilitare din Carpenis, situat la 32 de kilometri de Bucuresti, nu avea nicio idee despre vârsta noilor sositi de la un orfelinat de copii – credeau ca au 18 ani, desi pareau mult mai tineri.
Cei trei baieti s-au ascuns sub asternuturile murdare, pentru a nu vedea fetele batrânilor bolnavi mintal cu care trebuiau sa imparta paturile. Unul dintre ei era extrem de slab. Membrii personalului explica ca nu stiu nimic despre el.

Nu putea vorbi si banuiau ca avea hepatita, insa nu aveau cum sa stie sigur. Un alt nou venit, o fata, avea taieturi adânci pe cap. Ca alti copii care au fost institutionalizati de la nastere, fata prezenta semne de comportament auto-mutilant, leganându-se violent inainte si inapoi. Se izbea repetat cu capul in perete si purta o cascheta, pentru a atenua din impact.

Centrul are mai multe zeci de camere, in care sunt inghesuiti 160 de adulti cu vârste de pâna la 80 de ani. Poti distinge cu greu femeile de barbati, toti impart aceeasi existenta captiva. Sunt toti fiinte nedorite, abandonate la nastere de parinti saraci si neglijate la maturitate de catre stat, relateaza BBC. Guvernul României a dat asigurari ca s-a ocupat de orfelinatele sale notorii in cadrul eforturilor de aliniere la standardele cerute la Uniunea Europeana.

“Singura modalitate prin care puteam vedea realitatea conditiilor din caminele pentru adulti era sa trecem drept angajati ai unei fundatii si sa filmam in secret ceea ce descopeream”, noteaza jurnalistii de la BBC. Caminul din Carpenis se afla la doar 32 de kilometri de Bucuresti, capitala României, principalul centru economic al tarii.

În principalele piete ale orasului, neoanele fac reclama celor mai importante marci din Occident, iar centrele comerciale sunt asaltate de familii care fac cumparaturi pentru Craciun. Este o dovada a cât de departe a ajuns România de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, care a falimentat tara. Nu toata lumea a vazut insa schimbarea in ultimii 20 de ani, remarca BBC.

La Bolintin, un alt sat din apropierea Capitalei, o singura asistenta medicala si sase infirmiere aveau grija de peste 100 de pacienti, fara sa cunoasca exact numarul acestora. Acestia erau acoperiti cu paturi si geci pentru a scapa de frig. Într-o baraca de lemn, separata de cladirea principala, reporterii BBC au descoperit 15 persoane cu dizabilitati severe, prabusite pe niste scaune inconfortabile.

Asistenta a insistat ca aveau cel putin 20 de ani, dar fetele si corpurile lor mici sugerau ca ar fi mult mai tinere. Spre deosebire de cei din cladirea principala, acestia nu aveau nimic ca sa se protejeze de frig. Erau imbracati in haine subtiri, iar picioarele lor goale miroseau a carne putrezita. Daca te uitai mai de aproape pareau semne de cangrena.

La Unitatea Medicala Sociala din Ganesti (estul României) reporterii BBC au asistat la scene deplorabile. Personalul a povestit ca exista o infirmiera la 40 de persoane internate in unitatea care adapostea 160 de persoane in 140 de paturi. Jurnalistii au prezentat rezultatele investigatiei lui Eric Rosenthal, un activist al drepturilor pentru persoanele institutionalizate si consilier in administratia Statelor Unite.

“Nu pot sa spun ca sunt surprins, având in vedere trecutul României in aceasta privinta, dar sunt ingrozit”, a declarat Rosenthal, adaugând ca a discutat despre acest subiect cu oficiali guvernamentali si a adus problema in atentia Uniunii Europene. “Au promis ca vor pune capat abuzurilor, dar nu s-au tinut de promisiune”, precizeaza el. “Conditiile pe care mi le prezentati sunt exact cele pe care le-am vazut in urma cu cinci ani, cu zece ani. Au facut doar ce era nevoie pentru a intra in UE, insa abuzurile continua”, a adaugat Eric Rosenthal.

În unele centre s-au constat insa imbunatatiri, relateaza BBC. Orfelinatul de la Cighid (nord¬-vestul României) a fost singura institutie in care reporterilor BBC li s-a permis sa intre ca jurnalisti. Cel putin 137 de copii au murit aici intr-un interval de doi ani, majoritatea având vârste de sub trei ani. Ajutorul venit din strainatate si eforturile unui nou director, acum la pensie, Pavel Oancea, au dus la multe imbunatatiri. Cighid este acum un camin pentru adulti. Aproximativ 60 de copii au ramas aici pâna la maturitate si pareau bine ingrijiti.

Din 1990 România a primit 100 de milioane de euro de la UE pentru a-si imbunatati conditiile din aceste institutii. Ca raspuns la aceasta investigatie, Guvernul României a transmis BBC un comunicat in care a subliniat ca situatia din caminele prezentate nu este reprezentativa pentru sistemul de asistenta sociala din România.
“Autoritatile din România continua reforma in domeniu si protejarea persoanelor cu dizabilitati si cu riscuri sociale, prin implementarea unor politici proactive si a unor bune practici”, se arata in declaratia autoritatilor române. De asemenea, guvernul a precizat ca doua dintre institutiile vizitate de jurnalistii de la BBC urmeaza sa fie inchise in urmatorii 3 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata