EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Concursul “Miss Palestina” amânat sine die

0

“Concursul nu a fost anulat, ci pur si simplu amânat”, spun organizatorii concursului de frumusete Miss Palestina. Salwa, una din companiile producatoare ale neasteptatului eveniment de la Ramallah, adauga: “Speram sa se poata desfasura anul viitor, in ianuarie, vom vedea”, noteaza ziarul El Mundo.

Ceea ce s-a vazut deja este uriasa presiune a elementelor cele mai conservatoare si protestul oficial al islamistilor palestinieni care si-au atins scopul. Autoritatile de la Ramallah au eliminat indoielile intr-un comunicat: “În conformitate cu interesul public, am decis sa paralizam si sa amânam sine die finala concursului Miss Palestina 2009 care ar fi trebuit sa aiba loc la 26 decembrie la Ramallah”.

Nici macar organizatorii nu au putut ascunde faptul ca 16 din cele 20 de fete selectate nu s-au prezentat din cauza presiunilor sociales, familiale si religioase. De la parinti care si-au obligat fetele sa nu partic ipe si pâna la seic i care nu au vazut cu ochi buni concursul care nu trebuia in niciun caz sa includa defilarea in costum de baie. Autoritatile precizeaza:

“Încurajam ca astfel de concursuri sa promoveze frumusetea in concordanta cu valorile si traditiile societatii palestiniene”. Organizatoarea, compania privata Trip Fashion Company, miza initial pe sprijinul Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP). Functionarii palestinieni din Ministerul Culturii isi confirmasera prezenta ca membri ai juriului. Pâna la urma nu a mai fost niciun juriu si nici concurs. Daca se confirma amânarea sine die a concursului, compania economiseste premiul in bani (2700 de dolari), traditionala masina cu funda rosie si un sejur de zece zile in Turcia.

Miss Palestina a servit si ca pretext, de ce nu, de confruntare intre nationalistii Al Fatah care guverneaza in Cisiordania si islamistii Hamas care controleaza Fâsia Gaza. La putin timp dupa ce afisele concursului au aparut in mai multe orase cisiordaniene pentru a atrage “viitoarea ambasadoare palestiniana a frumusetii” a izbucnit campania de proteste. Hamas a fost primul care a denuntat ceea ce a numit drept “o patetica imitatie a traditiilor occidentale “, invinuind de “pacať guvernul lui Salam Fayad si Abou Mazen.

Într-un comunicat, Ministerul Culturii al guvernului islamist a opinat ca “exhibarea de fete frumoase in fata mass-media in timp ce ocupatia se mentine merita sa fie condamnata”. Asa numitul Minister al Femeii – subordonat miscarii Hamas din Gaza – i-a atacat pe cei din Al Fatah: “Desfasurarea concursului este o dovada a degradarii morale la care a ajuns Cisiordania cu bunul plac al guvernului de la Ramallah care isi lasa membrii sa faca parte din juriu, fapt ce constituie un grav afront adus principiilor si traditiilor societatii nationale”.

Ministerul a amenintat, de asemenea, ca va cere sa fie tradus in justitie “oricine va aduce atingere imaginii poporului palestinian”. Ghassan Jatib, in numele premierului Fayad, s-a aparat: “Este vorba de o activitate comerciala si neoficiala. Noi nu suntem implicati in aceasta organizare”. Concursul Miss Palestina a inceput cu 58 de fete (32 din Cisiordania si 26 palestiniene de nationalitate israeliana) si s-a terminat cu patru, in asteptarea finalei, care, deocamdata, se vede departe.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.