EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

CSA: 90% dintre asiguraţi vor putea beneficia de o reducere la RCA

1

Primele pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA), emise de la 1 ianuarie 2010, pentru circa 90% dintre asigurati vor fi mai mici cu 10%, acestia neinregistrând in 2009 daune, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu, referindu¬se la aplicarea noului sistem bonus-malus, care recompenseaza absenta accidentelor auto.

Începând cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si publicat pe site-urile proprii, asa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009, se arata intr-un comunicat CSA.

Tarifele de prima aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta. Aceasta inseamna ca un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie o polita pentru o perioada de un an va obtine, datorita sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator.

Întrucât normele CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus, rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%. Presedintele CSA, Angela Toncescu, a aratat ca “având in vedere numarul de dosare de dauna avizate in temeiul politelor obligatorii RCA, rezulta ca cei mai multi dintre asigurati, circa 90%, vor beneficia de bonus intrucât nu provoaca evenimente”.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinuta de acesta. Într-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).

Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei. Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putând ajunge pâna la 200%.

Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad faptul ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus -malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Moga Beniamin spune

    Concret cand va intra in modul de operare a acestui sistem bonus-malus , deoarece vran-d sa-mi innoiesc RCA pe acest an 2010 functionarii de la reprezentantele de asigurare dau din umers , spunand ca acum nimic nu este cert si ma vor taxa ca atare, adica calculandu-mi RCA cu 100% fata de anul 2009.De ce nu se mai fata si o diferentiere de cl la masini si mai mici de 1200 cap. cil.intre 1000 si 1200.Va multumesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.