Elveţienii sunt decişi să apere secretul bancar

Elvetienii sunt decisi sa apere principiul secretului bancar contra atacurilor din exterior, in conditiile cresterii presiunii externe cu privire la acest subiect, releva un sondaj al Universitatii din Zurich, publicat marti (22 decembrie 2009), transmite AFP.

În total, 71,8% dintre persoanele interogate au estimat ca secretul bancar, care dateaza de la sfârsitul secolului al XIX-lea, ar trebui protejat, conform unui studiu pe internet, asupra a 1.179 persoane.
În cazul unui referendum cu privire la abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate de catre Institutul de studii psihologice ar raspunde cu “nu”, 21,9% cu “da”, 11,6% sunt indecise, iar 1,5% nu au nicio opinie in aceasta privinta.

Elvetia este presata de la inceputul anului de marile tari europene si de catre Statele Unite pentru a renunta la secretul bancar. În martie, oficialii elvetieni au acceptat o relaxare a principiului secretului bancar, iar Elvetia a incheiat 12 acorduri de dubla impunere cu alte state pentru a fi radiata de pe lista gri, intocmita de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Însa, dupa rezolvarea problemelor judiciare cu banca UBS in Statele Unite, Confederatia Helvetica este din nou expusa furtului de date confidentiale de la banca HSBC din Geneva.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.