Gabriel Sandu: Poşta Română şi Radiocom nu se vor privatiza, cel puţin în mandatul meu

Gabriel Sandu, propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a declarat marti (22 decembrie 2009), la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca nu are de gând, in mandatul sau, “sa dea liber” la privatizarea Postei Române sau a Radiocom.

“Posta Româna nu va fi privatizata in mandatul meu. Avem un program de restructurare prin care posta va deveni profitabila, mai ales ca in 2013 vom pierde exclusivitatea pe piata din România. Vrem sa extindem activitatile Postei Române, cum ar fi curierat rapid si, mai ales pe partea unde vom incasa facturi, vrem sa fie centre de eficienta, sa nu finantam din alte centre ale postei”, a afirmat Sandu.

Acesta a adaugat, totodata, ca nu a luat in calcul vânzarea participatiei detinute la Romtelecom si nici privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii – Radiocom.
“Pe lânga Posta Româna, este exclusa privatizarea Radiocom, unde vrem sa eficientizam activitatea. (…) in aceasta perioada, nu vom vinde cele 46% dintre actiunile Romtelecom, vom astepta o crestere a pietei”, a explicat Gabriel Sandu.

Tot in cadrul audierilor de marti, ministrul interimar al Comunicatiilor a apreciat ca principalele prioritati ale Ministerului Comunicatiilor pentru 2010 sunt e-România, Sistemul Electronic National (SEN) si Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Potrivit lui Sandu, pâna la finele anului 2010, prin intermediul SEAP, se are in vedere atingerea unui procent de 30% din totalul achizitiilor publice.
“Prin SEAP, in 2010 se urmareste atingerea unui procent de 30% din totalul achizitiilor publice. Acest lucru ar insemna o economie la bugetul de stat de 3 miliarde de euro, dublu fata de cât s-a consemnat in acest an”, a spus Sandu.

Oficialul a mentionat ca, in cursul anului viitor, 50% dintre platile efectuate electronic sa fie prin Ghiseul Unic de Plati, dar si faptul ca, in 2009, MCSI a reusit sa absoarba fonduri comunitare in valoare de 212 milioane de euro, in timp ce pentru anul viitor au fost alocate 84 de milioane de euro pentru un program de acoperire a “zonelor albe” din tara, deficitare la capitolul telefonie mobila si internet de banda larga.

Gabriel Sandu a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate in vederea preluarii portofoliului la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) in noua formula de Guvern propusa de primul ministru Emil Boc. Sandu a fost votat de catre deputati si senatori cu 17 sufragii “pentru” si unul “impotriva”. La vot au participat 18 membrii ai celor doua Comisii, dintr-un total de 25 cât numara acestea.

Potrivit Regulamentului comun al celor doua Camere ale Parlamentului, avizul adoptat de comisiile de specialitate este unul consultativ, votul privind investitura noului Guvern urmând sa fie dat miercuri dimineata. Pentru ca Guvernul Boc sa primeasca votul de investitura este nevoie de majoritatea voturilor senatorilor si deputatilor. Astfel, Cabinetul Boc va trebui sa primeasca 236 de voturi “pentru”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.