În căutarea unui ţap ispăşitor pentru Conferinţa de la Copenhaga

La 3 zile de la inche ierea negocierilor de la Copenhaga, incep sa de dezlege limbile delegatiilor prezente la Conferinta internationala asupra climei. Aratate cu degetul in timpul summit-ului, Beijingul si Washingtonul se afla din nou in centrul tuturor polemic ilor, arata cotidianul francez Le Monde.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, acuzat ca ar fi partial raspunzator de esecul conferinte i pentru ca nu s-a angajat suficient sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, a spus luni, 21 decembrie, ca “Statele Unite propun o limitare de 4% fata de cifrele fixate prin Protocolul de la Kyoto (in 1990)”.
“Este foarte putin”, a afirmat el in programul saptamânal radiodifuzat. Potrivit lui, prin aceasta pozitie, Statele Unite au determinat si alte tari sa evite sa ia “orice angajament in privinta obiectivelor (de reducere a CO2) sau financiar”. Brazilia crede ca sarcina de a finanta eforturile tarilor sarace revine statelor bogate.

Si diplomatia cubaneza a invinuit Washingtonul ca ar fi principalul responsabil de esecul de la Copenhaga. La Havana, ministrul afacerilor externe, Bruno Rodriguez, a considerat ca atitudinea presedintelui Barack Obama la summit ar fi fost “imperiala si aroganta” si a acuzat delegatia britanica ca ar fi avut, impreuna cu Statele Unite, “un rol de calau”.

“În timpul summit-ului, a existat un singur Obama, imperial, arogant, care n-a ascultat nimic, care a impus si a amenintat tarile in curs de dezvoltare”, a afirmat ministrul la o conferinta de presa consacrata reuniunii de la Copenhaga, adaugând ca ea a fost un “esec” si o “mistificare”. Rodriguez a mai spus ca britanicii au exercitat un “santaj rusinos” asupra tarilor sarace.

Acuzat direct, premierul britanic Gordon Brown a pomenit si el “o mâna de tari”, fara a le cita, care ar fi “pus mâna” pe negocieri. “Nu vom permite ca in viitor câteva tari sa ne imp iedice sa mergem inainte”, a spus seful cabinetului britanic. “Ceea ce s-a intâmplat la Copenhaga a fost un proces de decizie plin de defecte”, a adaugat el.
Secretarul britanic pentru Schimbari Climatice si Energie, Ed Miliband, a afirmat, in cotidianul The Guardian, ca reproseaza Chinei ca a impiedicat incheierea unui acord la Copenhaga asupra obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Ed Miliband considera ca si Sudanul, Venezuela, Bolivia, Nicaragua si Cuba au partea lor de vina pentru incapacitatea comunitatii internationale de a ajunge la un adevarat acord la Copenhaga. În cursul conferintei, Franta mentionase si ea rolul negativ al Beijingului, secretarul de stat pentru Ecologie, Chantal Jouanno, deplângând “atitudinea complet inchisa a Chinei” in cadrul negocierilor.

Premierul chinez a aratat in schimb ca tara sa “a jucat un rol important si constructiv in avansarea negocierilor de la Copenhaga, pentru a ajunge la actualul rezultat”. Wen Jibao a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat agentiei de presa China Noua. Potrivit fragmentelor extrase din interviu, publicate pe site-ul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, seful guvernului asigura ca tara sa “a dovedit cea mai mare sinceritate si a facut toate eforturile”.

Singurul care pare ceva mai multumit de rezultatul conferintei, presedintele bolivian Evo Morales, a declarat ca reuniunea s-a soldat cu un “esec”, dar a salutat faptul ca “hegemonia” exercitata de tarile industrializate s-a spart in cursul negocierilor. “Acest summit a esuat”, considera presedintele Morales, subliniind ca tarile dezvoltate pregatisera un document fara a avea acordul ansamblului statelor lumii, lucru care a fost aspru criticat.

Jean-Louis Borloo, ministrul francez al Dezvoltarii Durabile, a adus in discutie functionarea ONU, raspunzatoare in parte de esecul conferintei. “Sunt putin dezamagit de Copenhaga”, a spus el, incriminând sistemul ONU. “Este un sistem consensual de 192 de tari, cu oameni care au interese divergente si contradictorii; trebuie sa ne gândim la reguli de functionare diferite”, a spus el, aratând ca ONU “nu a putut sa prezinte la conferinta nici cel mai marunt document”.

Ministrul a acuzat si Statele Unite, cons iderând ca “adevarata dificultate de la Copenhaga este blocajul din Congresul american, care-l impiedica pe presedintele Obama sa mearga mai departe”, arata in incheiere articolul din cotidianul francez Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.