Lumea artelor plastice din Italia este împărţită în privinţa unui crucifix atribuit lui Michelangelo

Statul italian a crezut ca a facut o afacere buna când a cumparat, cu 3,2 milioane de euro, pe 11 decembrie 2008, o statuie din lemn, infatisându-l pe Isus pe o cruce de 41,3 cm, datând din 1495 si atribuita lui Michelangelo Buonarotti (1475-1564). Cel care a vândut-o, un anticar din Torino, cerea 15 milioane de euro.

Totul atesta talentul lui Michelangelo, care avea pe atunci 20 de ani: gratia ansamblului, articulatia genunchilor, musculatura umerilor, inclinarea capului lui Isus, care aduce aminte de Pieta de la bazilica Sfântul Petru de la Roma. Ceea ce nu pare specific marelui artist sunt un spate prea compact si picioarele prea lungi. Însa, la pretul de 3,2 milioane de euro, nu era loc de cârcotit, scrie cotidianul francez Le Monde.

Mândru de a fi imbogatit patrimoniul national italian chiar in timpul crizei economice, ministrul Culturii, Sandro Bondi, s-a hotarât sa prezinte imediat capodopera, intr-o expozitie itineranta de la Palermo la Milano. La doua zile dupa cumpararea crucifixului, papa Benedict al XVI-lea a venit sa admire statueta la ambasada Italiei de la Sfântul Scaun, acordându-i astfel un fel de certificat de autenticitate pe care n-o atesta niciun document.

Dupa un an, povestea cea frumoasa pare a se schimba. Vineri, 11 decembrie, carabinierii – autorizati de Curtea de Conturi – au efectuat o perchezitie de cinci ore la Ministerul Bunurilor si Activitatilor Culturale si au luat spre cercetare intreaga documentatie legata de achizitionarea crucifixului. Parchetele din Torino si Roma au deschis o ancheta sa vada daca lucrarea este opera lui Michelangelo, cum sustin unii experti, sau cea a unui mestesugar, foarte iscusit de altfel, din Florenta, cum sustin altii.

Potrivit lui Antonio Paolucci, directorul muzeelor Vaticanului, si Christinei Acidini, directoarea muzeelor din Florenta, “crucifixul reprezinta o importanta imbogatire a patrimoniului italian”. Pentru Francesco Gagliotti, specialist in sculptura medievala, “calitatea lucrarii n-are nimic de- a face cu Michelangelo, ci este inca un exemplar al atâtor crucifixuri sculptate in serie de mesterii florentini din acea epoca”. Margrit Lisner, care a autentificat un alt Isus al lui Michelangelo, considera ca ar fi opera lui Sansovino, un artist renascentist.

Anticarul din Torino care a vândut lucrarea, intrebat de cotidianul La Repubblica daca statul a facut o investitie riscanta, a raspuns ambiguu: “Si in ce ar trebui sa investeasca daca nu in ceea ce poate aduce cât mai multi turisti in Italia?”, isi incheie articolul cotidianul francez Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.