Minorităţile etnice, “noile victime din Irlanda de Nord”

Minoritatile etnice au devenit noile victime din Irlanda de Nord dupa sfârsitul perioadei asa numite The Troubles (tulburarile – perioada de conflicte etnico-politice in Irlanda de Nord, care au durat aproximativ intre 1960 si 1998, n.red.), declara seful unui grup de imigranti pentru ziarul nord-irlandez Belfast Telegraph.

Patrick Yu afirma ca scenele urâte de anul acesta, atunci când 113 romi români au fost fortati sa-si paraseasca locuintele din zona Lisburn Road, in sudul Belfastului, au fost parte a unei spirale a violentei in ascensiune, indreptata contra unor muncitori vulnerabili si a familiilor lor.
Anul trecut au existat 771 de delicte cu caracter rasist, mai putine decât numarul de incidente sectare insa in crestere, marea parte constând din infractiuni de distrugere si atac la persoana.

Patrick Yu, director executiv al Consiliului pentru Minoritati Etnice din Irlanda de Nord, declara ca violenta rasiala si hartuirea reprezinta o forma extrema dar din ce in ce mai mult o norma obisnuita de rasism in Irlanda de Nord. Încetarea focului din 1994 a marcat inceputul unei spirale a violentei in ascensiune vizavi de minoritatile etnice, care au devenit noile victime in societatea nord-irlandeza post-conflict, arata Yu, intrebându-se daca acesta este rezultatul pacii pentru minoritatile etnice din Irlanda de Nord.

Peste 100 de imigranti s-au intors in România dupa atacurile din iunie, care au facut vâlva in mass media din intreaga lume. Vandalismul a facut ca 20 de familii ingrozite sa se refugieze pentru o noapte intr-o sala apartinând bisericii, dupa ce si-au parasit casele. Multi si-au petrecut seara urmatoare la centrul de relaxare Ozone in sudul Belfastului, dupa ce au fost dusi acolo de la biserica. Yu adauga ca atitudinea xenofoba din spatele atacurilor a fost impartasita de majoritatea celor din comunitatea locala, bazata fiind pe false informatii.

El afirma ca, pentru a aborda rasismul, atentia trebuie indreptata de la non-discriminare catre protectia drepturilor omului si catre principiile de egalitate din cadrul legilor referitoare la drepturile omului.
“Este vorba de promovarea rasei in politic ile si practica guvernamentala si despre datoria pozitiva a statului de a asigura ca drepturile fundamentale sunt garantate fara discriminare si deosebire, doar niste actiuni afirmative putând corecta inegalitatile trecutului si cele inca existente in institutiile sociale la fel ca si pozitia dezavantajata a minoritatilor etnice in societatea noastra”, este de parere Yu.

El adauga ca ar trebui sa existe egalitate de rezultate la fel ca si egalitate de oportunitati, pe scurt fiind vorba de recunoasterea, acceptarea si adaptarea diferentelor sociale si culturale al minoritarilor in interiorul societatii irlandeze.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.