EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Moody’s revizuieşte în scădere ratingurile băncilor greceşti

Moody’s Investors Service a revizuit in scadere ratingurile pentru depozitele si datoriile bancilor grecesti National Bank of Greece (la “A1”, de la “Aa3”), EFG Eurobank Ergasis (la “A2”, de la “A1”) si Emporiki Bank of Greece (la “A2”, de la “A1”), se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Actiunea de rating a fost determinata de subrezirea soliditatii financiare a bancilor, combinata cu reevaluarea capacitatii tarii de a sprijini sistemul sau bancar, in urma deciziei de astazi Moody’s de a revizui in scadere, de la “A1” la “A2”, ratingurile pentru obligatiunile de stat in valuta si in moneda locala emise de guvernul Greciei.
De asemenea retrogradarea ratingului guvernului elen a avut ca efect revizuirea in scadere a ratingului datoriei garantate de guvern a Alpha Bank, de la “A1” la “A2”.

Perspectiva ratingurior pentru depozitele si datoriile bancilor grecesti afectate de decizia Moody’s este negativa. În schimb, ratingurile altor 5 banci grecesti nu sunt afectate de decizia de astazi Moody’s de a revizui in scadere, de la “A1” la “A2”, ratingurile pentru obligatiunile de stat in valuta si in moneda locala emise de guvernul Greciei.

Moody’s a revizuit in scadere calificativul acordat National Bank of Greece pentru stabilitatea financiara a unei banci, de la “C plus” la “C”, cu perspectiva negativa, reflectând deteriorarea fundamentelor financiare ale bancii din cauza subrezirii conditiilor economice si operationale din Grecia. Agentia apreciaza ca s-a subrezit calitatea activelor, câstigurile si lichiditatile National Bank of Greece (NBG). Cu toate acestea NBG ramâne banca greceasca cu cel mai ridicat rating la Moody’s, beneficiind de contributia diviziei din Turcia, Finansbank.

Moody’s a revizuit in scadere calificativul acordat EFG Eurobank pentru stabilitatea financiara a unei banci, de la “C” la “C minus”, cu perspectiva stabila, reflectând deteriorarea performantelor financiare ale bancii in Grecia si peste hotare.
Moody’s a revizuit in scadere calificativul acordat Emporiki bank pentru stabilitatea financiara a unei banci, de la “D plus” la “D”, cu perspectiva negativa, banca anuntând pierderi semnificative in 2008 si 2009, fiind posibil sa se inregistreze pierderi si in 2010, apreciaza agentia.

În 17 decembrie Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit in scadere ratingurile pe termen lung ale bancilor grecesti EFG Eurobank Ergasis si Alpha Bank, de la “BBB plus” la “BBB”, iar calificativele pe termen lung si scurt (BBB/A-2) au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative. Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din România:
National Bank of Greece (NBG), care este actionarul majoritar la Banca Româneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank  (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata