Oligarhii ruşi îşi unesc forţele pentru crearea unei bănci de investiţii

Cel mai bogat om din Rusia, Mikhail Prokhorov, isi va uni resursele financiare cu trei alti oligarhi, pentru a putea prelua banci si firme cu probleme, transmite Reuters. Banca controlata de Mikhail Prokhorov, MFK bank, a anuntat, marti (22 decembrie 2009), ca va avea trei noi actionari.

Averile combinate ale celor 4 magnati sunt estimate la aproximativ 19 miliarde de dolari potrivit revistei Forbes. Noii actionari sunt Suleiman Kerimov, co-proprietarul grupului minier Polyus Gold, Alexander Abramov, co-proprietarul grupului siderurgic Evraz Group, si Viktor Vekselberg, un actionar important la producatorul de aluminiu UC RUSAL si compania petroliera TNK-BP.

“Solutionarea problemei datoriilor firmelor rusesti precum si oferirea de ajutor statului pentru restructurarea sistemului bancar national au un rol special in noua strategie”, a declarat directorul general de la MFK bank, Alexander Popov.
În prezent averea lui Mikhail Prokhorov este estimata la 9,5 miliarde de dolari, in scadere fata de 22,6 miliarde de dolari in 2008. În timp ce multi din oligarhii rusi au fost nevoiti sa ceara ajutorul statului, Prokhorov,un fost bancher, are suficiente resurse dupa ce si-a vândut o parte din active in 2008, inainte ca criza globala sa conduca la prabusirea preturilor la materii prime.

Suleiman Kerimov a fost unul din investitorii de top in sectorul bancar de stat si in sectorul energetic, investind in firme precum Sberbank sau Gazprom, insa ulterior si-a redus participatiile pentru a prelua actiuni la o serie de mari grupuri bancare occidentale, inainte ca criza sa stearga o mare parte din valoarea lor. Kerimov se situeaza pe locul 13 in topul celor mai bogati oameni din Rusia cu o avere de 3,1 miliarde de dolari si nu a cerut niciodata ajutorul statului.

Aceiasi situatie in cazul lui Viktor Vekselberg, a carui avere este estimata la 1,8 miliarde de dolari, si care detine actiuni la firmele elvetiene Oerlikon si Sulzer. Singurul din cei patru oligarhi care a primit ajutorul statului in timpul crizei este Alexander Abramov, al carui grup Evraz a rambursat deja o parte din cele 1,8 miliarde de dolari primite de la stat. Averea lui Alexander Abramov este estimata la 4,4 miliarde de dolari, ceea ce il plaseaza pe locul patru in topul celor mai bogati oameni din Rusia.

Surse din interiorul bancii au declarat pentru Reuters ca cei patru oligarhi vor sa transforme MFK intr-un jucator de top pe piata de private banking din Rusia. Într-un comunicat, MFK a anuntat ca Prokhorov l-a invitat si pe Sergei Chemezov, un personaj influent in conditiile in care conduce corporatia de stat Russian Technologies, pentru a se alatura boardului director.

Analistii estimeaza ca piata de private banking din Rusia, in prezent dominata de marile grupuri internationale, are o valoare cuprinsa intre 15 si 30 de miliarde de dolari. În plus, persoanele instarite din Rusia sunt mai optimiste in prezent in a-si investi banii pe pietele de actiuni. Piata bursiera din Rusia s-a dublat in acest an dar este in continuare cu 43% sub vârful din 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.