Recomandările CE pentru călătoriile de Crăciun şi Anul Nou

Comisia Europeana (CE) a facut 12 recomandari pentru a avea garantia unei calatorii sigure si fara probleme de Craciun in statele Uniunii, se arata intr-un comunicat transmis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

În cazul in care calatoriti cu avionul, daca vi se refuza imbarcarea sau zborul dumneavoastra este anulat fara sa fiti informat in prealabil sau are o intârziere mai mare de 5 ore, solicitati rambursarea pretului biletului sau un zbor pe o ruta alternativa. În cazul anularii sau al unei intârzieri mai mari de 3 ore, aveti dreptul la asistenta si, in unele cazuri, la o compensatie baneasca. În cazul in care are loc un incident, compania este obligata sa va informeze pe loc cu privire la drepturile dumneavoastra.

În cazul in care bagajele dumneavoastra sunt pierdute sau deteriorate, aveti dreptul la o despagubire de pâna la 1.223 euro. Când faceti rezervarea online a biletelor de zbor, nu uitati ca pretul final trebuie sa fie clar indicat pe prima pagina. Când faceti inregistrarea (check-in) la aeroport, luati doar cantitati mici de lichide in bagajul de mâna (recipiente de pâna la 100 mililitri; acelasi regim il au cremele, pulberile si spuma). Cantitatea de lichid acceptata pentru o persoana nu poate depasi un litru.

Daca intentionati sa calatoriti cu avionul in afara Europei, inainte de cumpararea biletului, verificati lista neagra a companiilor aeriene interzise in UE. Daca sunteti un pasager cu handicap sau cu mobilitate redusa, in cazul in care va decideti sa calatoriti transfrontalier cu avionul sau cu trenul in interiorul UE vi se va acorda accesul in conditii nediscriminatorii. Atunci când calatoriti cu avionul aveti dreptul la asistenta gratuita inainte, in timpul si dupa zbor.

Atunci când mergeti cu trenul aveti dreptul la asistenta gratuita in gara si in timpul calatoriei. Daca aveti nevoie de asistenta, informati operatorul vostru de transport cu cel putin 48 de ore in avans. În cazul calatoriilor transfrontaliere pe calea ferata in interiorul UE si in cazul anularii sau intârzierii la plecare sau la sosire cu mai mult de o ora, aveti dreptul la rambursare (sau alegerea unei rute alternative) si la compensare, plus asistenta. Beneficiati, de asemenea, de informatii exacte inainte si in timpul calatoriei.

În cazul in care bagajele dumneavoastra sunt deteriorate in timpul calatoriei transfrontaliere pe calea ferata, in interiorul UE, aveti dreptul la o despagubire de pâna la 1.300 euro. În caz de accidente in timpul calatoriei, sunteti indreptatiti sa primiti in avans (inainte de finalizarea anchetei) compensatii pentru dumneavoastra sau familie. În cazul in care nu sunteti multumit de calatoria transfrontaliera pe calea ferata in interiorul UE, respectiva companie de cai ferate este obligata sa va comunice datele de contact ale departamentului de solutionare a reclamatiilor. Acesta va raspunde la plângerea dumneavoastra in termen de o luna.

Când cumparati un pachet de servicii turistice, asigurati-va ca atât pretul cât si toate informatiile relevante sunt clar indicate. Tineti cont de faptul ca unul din patru accidente rutiere poate fi atribuit consumului excesiv de alcool sau droguri. Nu conduceti daca sunteti sub influenta alcoolului sau drogurilor. Totodata, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor informeaza consumatorii si operatorii de transport aerian in legatura cu consultarea publica lansata de Comisia Europeana privind viitorul drepturilor pasagerilor care calatoresc cu avionul.

Pentru a raspunde la intrebarile lansate in consultarea publica, se poate accesa link-ul:
http://ec.europa.eu/transport/passengers/consultations/2010_03_01_apr_legislation_en.htm.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.