Rompetrol va lansa o ofertă publică pentru acţionarii minoritari

Grupul Rompetrol intentioneaza sa lanseze, cât mai curând, o oferta publica pentru actionarii minoritari, a declarat, marti (22 decembrie 2009), directorul financiar al grupului, Dmitry Grigoryev.

“Lansam azi (nr marti) comunicatul de presa. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a solicitat informatii aditionale. Le-am oferit documentatia completa, cu evaluare. Noi suntem pregatiti, avem toate informatiile si suntem gata de lansare a ofertei”, a spus Grigoryev. Rompetrol a initiat ofertele publice de preluare obligatorie in urma adoptarii instructiunii cu privire la detinerile directe si indirecte, a urmat toti pasii prevazuti de lege pentru finalizarea documentatiilor necesare lansarii ofertelor publice.

TRG a selectat un alt evaluator (KPMG România) si a depus noi documentatii de oferta, in conditiile in care cele depuse initial au fost corecte si complete. “Exista reguli si metode utilizate pentru evaluarea ofertei publice. Am angajat KPMG ca evaluator independent si ei au venit cu o oferta privind pretul corect. Actionarii minoritari incearca sa speculeze in legatura cu capitalizarea si cred ca s-a mers prea departe cu aceste practici”, a spus directorul Rompetrol, subliniind ca, potrivit legislatiei, nu poate vorbi despre pret.

Unii actionari minoritari au indicat pretul de 0,1 lei/actiune ca fiind cel corect, iar Grigoryev a subliniat ca “au fost persoane care si-au exprimat punctul de vedere personal pentru a influenta pretul”. Mai mult, Grupul a transmis autoritatii pretul aferent tranzactiei din acest an dintre Rompetrol Holding Elvetia si KazMunaiGaz privind achizitia pachetului de 25%, acord incheiat intre doua companii cu capital strain si care viza o alta companie straina.

Tinând cont ca TRG reprezinta interesele companiei KazMunaiGaz in Romania si ca detine direct si indirect pachetul majoritar de actiuni Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, acesta este, conform prevederilor legale, cel in masura sa initieze si sa deruleze ofertele publice de preluare. În ultima perioada, Grupul a luat act de o serie de interpretari si declaratii menite a crea presiune asupra procesului de analiza a documentatiilor aferente ofertelor si a hotarârilor viitoare, acestea fiind realizate de diverse grupuri de interese, afectate in prezent de diminuarea valorii portofoliului de actiuni.

Rompetrol va pune la dispozitia reprezentatilor desemnati de autoritatea de resort in conditii de confidentialitate contractul incheiat intre Rompetrol Holding Elvetia si Kazmunaigas Kazahstan pentru achizitia unei participatii de 75% din actiunile TRG. În analiza documentatie i aferente ofertelor de preluare trebuie sa se tina cont de metode le prevazute de lege (ex. rapoartele de evaluare depuse) si nu de alte interpretari, care nu au relevanta in cadrul acestui proces.

Emise in 2003, obligatiunile convertibile emise de Rompetrol Rafinare in contul unei datorii acumulate in conditii economice dificile sunt reglementate prin ordonanta de urgenta 118/2003, masura fiind aprobata de Parlament si validata si de Consiliul Concurentei.
Conform legii, dobânda aferenta emisiunii, pretul si modul de rascumparare/conversie au fost stabilite inca din 2003. Termenul limita pentru rascumpararea/conversia acestora este luna septembrie 2010, iar decizia apartine actionariatului companiei si a Grupului si va respecta interesele guvernelor roman si kazah.

În contul obligatiunilor, Grupul a platit din 2004 pâna in prezent catre bugetul de stat dobânzi de 226 milioane dolari, valoarea totala a acestora la scadenta urmând sa ajunga la 250 milioane dolari. Grupul Rompetrol a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al României si primele noua luni ale anului, contributia Grupului ridicându-se la 737 milioane dolari. În 2008, suma totala virata de Grup s-a ridicat la 1,2 miliarde dolari, in crestere cu 9%, fata de nivelul atins in 2007.

În perioada decembrie 2007 – decembrie 2009, numarul total al angajatilor Rompetrol s-a majorat cu aproximativ 5%, pâna la 9.600 de salariati. Dobânda anuala aferenta obligatiunilor este stabilita in functie de evolutia anuala a indicatorului EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), plus 1,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.