Sebastian Vlădescu: România nu va avea probleme cu plăţile în 2010

România nu va avea probleme cu finantarea datoriei publice si cu plata salariilor, pensiilor si alocatiilor sociale in 2010, a declarat, marti (22 decembrie 2009), la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, Sebastian Vladescu, care a fost propus pentru portofoliul Finantelor Publice in noul guvern.

Acesta a precizat ca, tinând cont de proiectul de buget si de proiectul de cashflow al Trezoreriei Statului si in conditiile respectarii acordului cu Fondul Monetar International (FMI), nu vor fi probleme cu finantarea datoriei publice in 2010, chiar daca aceasta a crescut. “Datoria publica este cea mai scazuta ca pondere in PIB, in context european, si nu vom avea probleme sa o “rostogolim” in 2010 daca restabilim credibilitatea României pe plan extern”, a spus ministrul desemnat al Finantelor.

Citeste si:  Olanda reiterează faptul că nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la Schengen

În 2009, MFP s-a imprumutat prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna de cinci ori mai mult decât in 2008, la care se adauga si pachetul de finantare externa de la institutiile financiare internationale. Vladescu a mentionat si ca MFP va accelera restituirea de TVA, deoarece aceasta modalitate de finantare a statului, prin neplata la termen a TVA de rambursat, este nociva, chiar daca la prima vedere pare usoara si ieftina.

“Voi insista ca modalitatea de restituire a TVA sa fie cât mai rapida si rupta inclusiv de interesele colegilor mei din minister”, a spus Vladescu. Ministrul desemnat al Finantelor mai intentioneaza, de asemenea, si promovarea unei initiative de crestere a transparentei alocarii fondurilor de la buget la nivel central si a cheltuielilor la nivel local.

Citeste si:  Cel mai semnificativ avans al comenzilor industriale

Sebastian Vladescu a fost validat, marti (22 decembrie 2009), de comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului pentru postul de ministru al Finantelor Publice, cu 36 de voturi pentru si 2 impotriva. Acesta va fi al doilea mandat de ministru al Finantelor pentru Sebastian Vladescu, care a mai ocupat acest post in perioada 2005-2007, in Cabinetul Tariceanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close