Sistemele de pensii de stat, lovite de criza globală

Sistemele de pensii de stat din intreaga lume si-au redus substantial, pe fondul crizei financiare si economice, promisiunile privind pensiile viitoare, potrivit analizei “The impact on workers of the parametric changes in the PAYGO programs”, publicata de Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii Private (FIAP).

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România precizeaza, conform studiului, ca sistemele publice de pensii, lovite de criza globala, si-au ajustat parametri de functionare, invariabil in sensul reducerii beneficiilor pensionarilor aflati in plati. Astfel, in Letonia si Ungaria au fost luate masuri de reducere a pensiilor aflate in plata, in timp ce in tari precum România, Franta, Germania, Estonia, Lituania s-a schimbat modul de indexare a pensiilor.

Citeste si:  Zaharina şi zahărul crează o dependenţă mult mai gravă decât cocaina

“La nivel global, pensiile de stat se arata mult mai putin sustenabile decât sistemele bazate pe capitalizare si administrare privata, iar aceasta concluzie trebuie sa stea de acum la baza politicilor publice in domeniul asigurarilor sociale. Este de exemplu cazul României, care se pregateste sa isi reformeze sistemul public de pensii, in prima parte a anului 2010, si care trebuie sa stimuleze dezvoltarea accelerata a sistemului de pensii private, pentru a prinde din urma nivelul de normalitate atins deja de lumea civilizata”, considera Crinu Andanut, presedintele APAPR.

Citeste si:  Investitorii sunt interesaţi de nivelul infrastructurii, combaterea corupţiei şi clarificarea drepturilor de proprietate, susţine Croitoru

În Europa Occidentala si in restul statelor dezvoltate ale lumii, nivelul mediu al contributiilor la sistemele de pensii private (de orice fel ar fi acestea) este de circa 10-15%. În plus, economisirea privata este stimulata cu deduceri fiscale cons istente, din care pe termen lung câstiga atât individul (prin venituri mai mari), cât si statul (prin reducerea presiunilor asupra bugetului public de pensii).

“Pentru 2010, România trebuie sa-si fixeze ca obiectiv nu doar reformarea sistemului public de pensii, ci si cresterea contributiilor virate la P ilonul II de pensii private obligatorii, precum si stimulente fiscale mai atractive pentru participarea la Pilonul III de pensii private facultative.
La Pilonul II este necesar un nivel de contributii de cel putin 2,5% in 2010 si ulterior autoritatile trebuie sa se gândeasca foarte serios la cresteri de cate un procent pe an pentru contributiile virate in administrarea fondurilor de pensii de Pilon II”, arata presedintele APAPR.

Citeste si:  Lăzăroiu nu este de acord cu majorarea pensiilor după algoritmul susţinut de Opoziţie
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close