EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

SUA câştigă disputa cu China privind piaţa DVD

0

China “regreta” faptul ca Organizatia Mondiale a Comertului (OMC) a respins recursul sau la decizia din luna august 2009 prin care se solicita Chinei sa liberalizeze distribuirea de filme, muzica si carti din SUA, transmite AFP.

Astfel Statele Unite au câstigat disputa comerciala cu China asupra restrictiilor privind vânzarea in statul asiatic a CD-urilor, DVD-urilor, cartilor si programelor de calculator americane. SUA au considerat ca decizia OMC reprezinta “o mare victorie”.

OMC a considerat ca Beijingul incalca regulile comertului deoarece a decis ca bunurile americane sa fie vândute doar prin intermediul companiilor de stat din China.
Decizia OMC vine ca o victorie a administratiei americane, presata sa fie dura in legatura cu regulile comerciale in relatia cu China, congresmenii democrati sustinând ca restrictiile impuse de China produselor americane au dus la majorarea deficitului SUA si la pierderea locurilor de munca.

Dupa mai multi ani de ragaz pentru a se pune in conformitate cu regulile OMC, China, care a aderat la aceasta organizatie in 2001, a fost reclamata de mai multe ori. Ea a fost condamnata in iulie 2008, pentru prima oara de la adeziunea la OMC, cu privire la regimul de import al pieselor auto, considerat discriminatoriu pentru Statele Unite, UE si Canada.

De asemenea, in ianuarie a fost condamnata pentru regimul de protejare a proprietatii intelectuale, ca urmare a unei reclamatii facute de Statele Unite. Disputele comerciale intre Bruxelles si Beijing s-au inmultit de când deficitul comercial al UE cu China s-a majorat. Bruxelles a impus o serie de tarife anti-dumping pentru importurile chineze, de la incaltaminte pâna la produsele din otel.
“China a indeplinit cu constinciozitate obligatiile sale, conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului privind accesul la piata editoriala, de când a aderat la OMC”, se arata intr-o declaratie a Ministerului Comertului din China.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.