Boc: În 2010, vom lua măsuri nu neaparat populare, dar necesare ţării

Primul-ministru desemnat Emil Boc a declarat, miercuri (23 decembrie 2009), ca in anul 2010, care va fi unul dificil, Guvernul va fi nevoit sa ia unele masuri nu neaparat populare, dar necesare tarii.

“Anul 2010 va fi totusi un an greu, dar având in vedere masurile economice luate de Guvern in 2009 si datorita imbunatatirii situatiei la nivel international, perspectivele sunt un pic mai bune decât pareau.
Cu toate acestea, trebuie sa fim constienti si lucizi ca inainte sa ne fie mai bine o sa ne fie un pic mai greu si acest lucru il spun responsabil stiind ca pentru aceasta va trebui sa imi asum, impreuna cu Guvernul pe care il reprezint, unele masuri, nu neaparat populare, dar necesare tarii”, a afirmat Emil Boc, la prezentarea, in Parlament, a programului de guvernare al noului Cabinet.

El a subliniat ca oamenii s-au saturat de discursuri si asteapta de la guvernanti un lucru simplu si anume sa faca ceea ce trebuie pentru România. “Anii urmatori trebuie sa fie ani ai ratiunii, ai stabilitatii si ai cooperarii pentru binele comun si nu ani de ura si orgolii personale. Cred ca suntem acum cu totii in fata unui test de maturitate politica: avem sau nu capacitatea de a urmari interesul national mai mult decât pe cel personal sau de grup”, a spus Emil Boc.

Premierul desemnat a precizat ca printre urgentele imediate se numara adoptarea, in sesiune extraordinara, in prima jumatate a lunii ianuarie, a proiectului Legii bugetului de stat pe coordonatele negociate cu organisme le internationale, referindu-se in special la defic itul prognozat de 5,9 la suta si o crestere economica de 1,3 la suta.

De asemenea, masurile vizeaza mentinerea pe intreaga perioada de guvernare a aceluiasi nivel al cotei unice si al taxei pe valoarea adaugata, aplicarea in continuare a neimpozitarii profitului reinvestit, reducerea numarului de taxe si impozite, a birocratiei, absorbtia sporita a fondurilor europene, regândirea impozitului minim si restructurarea programului “Prima Casa”, utilizarea garantiilor guvernamentale si pentru alte domenii ale economii nationale si respectarea angajamentelor cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

“Am avut o prima discutie inainte de inaintarea formulei de guvernare pentru a analiza aceste aspecte. Consider ca impozitul minim si-a atins tinta de a descuraja frauda fiscala. Din 2010, acest impozit trebuie regândit si reorientat catre domenii precum alimentatia publica (restaurante) sau industria hoteliera, unde evaziunea fiscala este mai greu de controlat. Programul “Prima Casa” trebuie restructurat, astfel incât in continuare sa poata sustine domeniul constructiilor si sa ofere posibilitatea diverselor categorii sociale de a putea avea acces la o casa”, a explicat Emil Boc.

El a afirmat ca o alta prioritate este un guvern stabil si validat de Parlament, care sa redea increderea ca România este pe traiectoria buna si ca cetatenii pot sa spere ca un executiv stabil cu sustinere parlamentara va putea sa ia masurile necesare pentru fiecare dintre ei.
O alta problema urgenta de rezolvat este adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a legii reformei s istemului de pensii, angajamente pe care România le are si care sunt in favoarea a 22 de milioane de români. El a spus ca bugetul de pens ii va fi subventionat de la bugetul de stat, prin transferuri, cu 1,5 miliarde euro in 2010.

El a afirmat, de asemenea, ca impozitul minim ar putea fi inlocuit cu un impozit forfetar pe anumite domenii de activitate, unde evaziunea fiscala este mai greu de evaluat.
Despre cota unica de impozitare de 16 la suta si TVA, Emil Boc a sustinut ca acestea nu vor fi modificate in 2010 si a spus ca printre prioritatile viitorului Executiv se afla mentinerea masurii de neimpozitare a profitului reinvestit.

Primul-ministru a subliniat ca România a incheiat, din punct de vedere economic, unul dintre cei mai dificili ani din ultimele sase decenii. “Totusi, in ace ste conditii, Guvernul pe care l-am condus a reusit sa limiteze efectele negative ale crizei, am reusit sa nu pierdem la ratingul de tara, rata somajului este mult mai scazuta in România decât media din statele Uniunii Europene. Inflatia a intrat pe o traiectorie descendenta”, a afirmat Emil Boc.
Pe de alta parte, primul-ministru Emil Boc a facut apel la toate formatiunile politice pentru sprijinirea realizarii unui Pact national privind stabilitatea functiei publice.

“Avem nevoie de acest sprijin reciproc, pentru a fi siguri ca tot ceea ce este bun se poate aplica in actul de guvernare si masurile care vizeaza pe români. Avem nevoie de un Pact national privind stabilitatea functiei publice. Vreau sa fiu corect si direct cu dumneavoastra – si ma refer la toate formatiunile politice – cu totii am gresit in decursul timpului in abordarea functiei publice “, a mentionat premierul.

Emil Boc a spus ca, incepând de la liderii partidelor parlamentare si continuând cu toti cei care pot sa aiba o contributie, toti trebuie sa se aseze la masa pentru a stabili intr-o maniera finala palierul politic al actului de guvernare.
“Adica pâna unde se realizeaza numirile politice, dar si acestea bazate pe competenta si performante, si pâna unde merge dreptul de cariera al functionarului public, pentru ca acesta sa stie daca opteaza pentru o cariera politica sau orizontul lui de asteptare este satisfacut de cariera administrativa pe care o poate avea”, a aratat Emil Boc.

El a precizat ca, dupa ce un astfel de pact va fi semnat de toti cei care in prezent compun Parlamentul, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie, el va trebui respectat si va trebui sa fie o garantie a continuitatii functiei publice in România. “Cred ca este o prioritate si trebuie sa o realizam in perioada urmatoare”, a mai spus Emil Boc.
În opinia premierului desemnat, pentru indeplinirea prioritatilor pe care le are noul Cabinet, acesta are nevoie de sprijinul si suportul tuturor.

“Guvernarea este pentru România. Avem nevoie de sprijinul si suportul tuturor. Guvernul cu care vin in fata dvs. nu detine monopolul adevarului, al celor mai bune solutii pentru România. De aceea voi avea o deschidere totala pentru preluarea tuturor ideilor bune, a tuturor propunerilor bune care vor aduce binele in aceasta tara”, a mai spus Emil Boc, in discursul sustinut in fata Parlamentului.

Primul-ministru a spus ca respecta decizia PSD si PNL de a alege opozitia si a precizat ca programul electoral cu care seful statului a câstigat alegerile este inclus in programul de guvernare si constituie axa actului de guvernare. “Asa cum am spus, nu voi ezita sa pun in practica si alte idei care s-au regasit in programele electorale ale altor candidati la functia de presedinte.

De exemplu, este o idee buna cea pe care dl. Geoana a mentionat-o in programul electoral, cu referire la un moratoriu care sa se poata aplica pentru IMM-uri la plata creditelor acordate, astfel incât pentru un an aceste firme sa plateasca doar dobânzile aferente si sa se prelungeasca cu un an creditul. Evident ca acest lucru se poate finaliza in urma discutiilor pe care le vom avea cu mediul de afaceri, cu mediul bancar, astfel incât aceasta masura sa fie implementata”, a exemplificat Boc.

Totodata, el a salutat propunerea liderului social-democrat de a construi in fiecare judet câte o casa de batrâni pentru pensionarii singuri, precum si ideea lansata de presedintele PNL, Crin Antonescu, de a reduce cota unica, precizând ca, in contextul in care cresterea economica va permite, Guvernul se va orienta catre un asemenea obiectiv.
Boc considera o idee buna si propunerea liberalului de a lua masuri de stimulare a crearii de locuri de munca in zonele defavorizate prin diverse stimulente fiscale acordate IMM-urilor.

Si propunerea lui Kelemen Hunor privind descentralizarea sistemului de sanatate si trecerea in subordinea autoritatii locale a structurilor care apartin acestui sistem a fost salutata de premierul desemnat. “Cred de asemenea extrem de mult in initiativele legislative parlamentare si poate acest Guvern va marca o schimbare de optica in modul de a privi initiativele legislative ale senatorilor si deputatilor.

Le spun colegilor din Guvern ca nu trebuie sa mai detinem monopolul absolut al initiativelor. Idei foarte bune pot proveni si pot fi sustinute inclusiv de Guvern in urma activitatii parlamentarilor indiferent de grupul din care provin cu conditia ca ele sa aiba o sustinere financiara aferenta si se incadreaza in programul de guvernare”, a mai spus acesta.
Emil Boc a aratat ca sunt oportune si propunerile mediului de afaceri, ale patronatelor, sindicatelor si considera necesara si realizarea unui pact national pentru locuri de munca si formare profesionala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.