Fiat a devenit acţionarul majoritar al uzinei auto Zastava

Constructorul auto italian Fiat a semnat miercuri (23 decembrie 2009) un acord care ii permite sa devina noul actionar majoritar al uzinei Zastava, singura uzina de asamblare de autoturisme din Serbia, transmite AP.

Vice-presedintele grupului Fiat, Alfredo Altavilla, directorul executiv de proiect Giovanni De Filippis si ministrul sârb al Economiei, Mladjan Dinkic, au semnat acordul care stabileste proprietatea grupului Fiat asupra a 67 la suta din actiunile uzinei Zastava, imediat ce grupul italian va efectua o plata initiala de 100 milioane de euro. Fiat ar urma sa faca o noua plata de 100 milioane de euro anul urmator.

Citeste si:  Ministerul Finanţelor a atras, miercuri, 416,1 milioane de euro de la bănci

Tranzactia face parte dintr-un acord de joint venture, in valoare de 700 milioane de euro, semnat inca de anul trecut de grupul Fiat si guvernul Serbiei, insa realizarea acestui acord a fost amânata din cauza recesiunii globale. Conform memorandumului de intelegere, Fiat va investi 700 de milioane de euro in modernizarea singurei uzine de asamblare de autoturisme din Serbia. Uzina ar urma sa produca doua noi modele de autoturisme, din categoria B si C, pe lânga modelul Fiat Punto care este deja produs la Zastava.

Citeste si:  Topul celor mai scumpe maşini din Iaşi

În plus, Fiat intentioneaza sa majoreze capacitatea de productie pâna la 200.000 de unitati pe an, ceea ce ar aduce Serbiei venituri de aproape doua miliarde de euro din exporturi. Fiat si Zastava au inceput sa coopereze in 1954 odata cu productia mode lului Fiat 500. Aproximativ un milion de unitati din acest model au fost produse de Zastava intre 1955 si 1985. În prezent, uzina amplasata la Kragujevac, 110 kilometri sud de capitala Belgrad, produce mode lul Fiat Punto.

Citeste si:  Guvernul a majorat impozitul pe maşinile de marfă de peste 12 tone
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close