EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Ford se apropie de finalizarea vânzării Volvo către Geely

0

Constructorul auto american Ford Motor Company a anuntat, miercuri (23 decembrie 2009), ca a finalizat un acord cu constructorului auto chinez Geely Holding pentru vânzarea filialei suedeze Volvo, transmite AFP.

“Toate conditiile comerciale importante legate de posibila vânzare a Volvo Cars au fost reglate intre Ford si Zhejiang Geely Holding group”, a informat grupul auto american intr-un comunicat de presa. “Desi au mai ramas unele aspecte de finalizat, inclusiv cele referitoare la finantare si aprobarea guvernelor, Ford si Geely se astepata sa semneze un acord definitiv de vânzare in primul trimestru al anului 2010, urmând ca tranzactia sa se finalizeze in cursul celui de al doilea trimestru”, se mai arata in comunicat.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, constructorul auto chinez ar fi propus doua miliarde de dolari pentru preluarea Volvo cars. Daca suma se va confirma va fi cea mai mare achizitie externa facuta vreodata de un constructor auto chinez. Ford Motor Co., al doilea mare constructor auto din SUA, a anuntat in luna octombrie a acestui an ca un consortiu condus de Zhejiang Geely Group Holding Co. Ltd. este ofertantul preferat cu care poarta discutii referitoare la o posibila vânzare a diviziei Volvo Car Corp.

Pe fondul problemelor cu asigurarea de lichiditati, grupul auto Ford a anuntat la 1 decembrie 2008 ca se gândeste la posibilitatea vânzarii Volvo Cars, ultima sa filiala straina, dar a precizat ca o decizie finala nu va fi luata decât peste câteva luni. Volvo Cars a fost achizitionata de Ford de la Volvo Groupe in 1999 pentru 6,45 miliarde de dolari. Tot in luna decembrie 2008 guvernul suedez de orientare conservatoare a respins ideea de a deveni proprietarul constructorului auto suedez Volvo Cars, dar a anuntat ca este dispus sa ajute constructorul auto.

Ford a vândut deja Aston Martin unui consortiu de investitori arabi, iar diviziile Jaguar si Land Rover au fost preluate e grupul indian Tata. În luna septembrie a acestui an, uzina Ford de la Craiova a demarat productia utilitarei usoare Ford Transit Connect. Grupul american Ford a devenit actionar major itar la Automobile Craiova in septembrie 2007, când a achizitionat 72,4 la suta din companie de la statul român, suma platita fiind de 57 de milioane de euro.

În anul 2009 China a devenit cea mai mare piata auto din lume, pe fondul prabusirii vânzarilor pe piata auto din SUA. Numarul autovehiculelor produse si vândute in primele 11 luni ale acestui an in China au depasit nivelul record de 12 milioane de unitati, fiind posibil ca pe ansamblul acestui an atât productia cât si vânzarile de autovehicule pe piata chineza sa treaza de 13 milioane unitati.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.