Venituri în scădere la CFR Marfă din cauza crizei

SNTFM “CFR Marfa” SA a realizat pe primele 10 luni ale anului 2009 venituri totale in valoare de 901,26 milioane lei, adica 60,45 la suta fata de valoarea realizata in aceeasi perioada a anului 2008, principala cauza fiind reducerea cantitatilor transport de catre unii clienti importanti, care si-au diminuat ori si-au sistat activitatea, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

Scaderea veniturilor se datoreaza reducerii cantitatilor prezentate la transport de catre clienti (o serie de clienti importanti ai CFR Marfa si-au redus sau si-au sistat complet activitatea incepând cu luna octombrie 2008, ceea ce a condus la scaderi mari ale grupelor de marfa ce au legatura cu industria siderurgica si metalurgica, industria cimentului si a altor materiale de constructie, industria lemnului), incetarii totale sau partiale a activitatii unor societati comerciale, clienti ai CFR Marfa (Arcellor Mittal Galati, Oltchim, Doljchim, Azomures, Otelu Rosu), precum si concurentei operatorilor feroviari privati si a celor rutieri.

Toate acestea au dus la transportarea unor cantitati de marfuri mai mici, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit bilantului activitatii SNTFM “CFR Marfa” SA, transmis de MTI, cifra de afaceri realizata de transportatorul feroviar pe prime le 10 luni ale ace stui an este de 869,2 milioane lei. Cheltuielile totale inregistrate pâna la 31 octombrie 2009 reprezinta 72,88 la suta din cele ale perioadei similare din 2008, cheltuielile din activitatea de exploatare reprezentând 97,45 la suta din totalul che ltuie lilor efectuate.

La aceeasi data, ca efect al reducerii volumului prestatiilor, CFR Marfa a inregistrat pierderi in valoare de 230,39 milioane lei. Datoriile totale ale SNTFM CFR Marfa SA la data de 31 octombrie 2009 sunt compuse din datorii catre bugetul de stat consolidat in valoare de 383,69 milioane lei, datorii comerciale catre furnizori si creditori diversi in valoare de 315,83 milioane lei si datorii catre institutiile de credit in valoare de 441,78 milioane lei (imprumut sindicalizat in valoare de 427,88 milioane lei, imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 13,89 milioane lei). Creantele comerciale ale CFR Marfa la 31 octombrie 2009 se ridica la valoarea de 393,55 milioane lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.