Veolia va lansa trenuri de mare viteză în Franţa, concurând SNCF

Grupul francez Veolia va incheia un contract cu compania feroviara Trenitalia pentru a lansa trenuri de mare viteza (TGV) in Franta, incepând din 2012, concurând caile ferate franceze (SNCF) cu preturi mult mai scazute, informeaza cotidianul “Le Figaro”.

Veolia este pe punctul de a incheia un acord cu Trenitalia, divizia de transport de calatori a companiei publice italiene Ferrovie dello Stato, pentru a pune in functiune trenuri de mare viteza in Franta, la inceputul lui 2012. Veolia reia astfel un proiect initiat in 2008 cu Air France, la care compania aeriana a renuntat in octombrie, si care avea in vedere trei linii TGV.
Este vorba de linia Bruxelles-Paris-Lyon, care va face concurenta liniei Thalys, de linia Paris¬Londra, care va concura Eurostar (dar si SNCF pe ruta Paris-Lille), si de linia Paris-Strasbourg, concurând linia de mare viteza a SNCF si Deutsche Bahn.

O alta linie va ajunge la Basel, in Elvetia, cu o oprire la Mulhouse, precizeaza cotidianul. Acest proiect este posibil datorita liberalizarii traficului feroviar in Europa, care permite unui operator sa foloseasca trenuri in Franta, cu conditia ca acestea sa faca legatura intre cel putin doua state. Împreuna, Veolia si Trenitalia vor beneficia de costuri de exploatare cu 30 la suta mai mici decât cele ale SNCF.

Din primele estimari ale tarifelor, realizate impreuna cu Air France, pe ruta Paris-Lyon de pilda, la clasa a doua, biletul ar costa aproximativ 30 de euro, fata de pretul care variaza intre 41 si 63,10 euro, pe care il percepe SNCF pe aceasta ruta. Veolia Environnement ste o companie franceza activa in patru domenii: apa, energie, transport si management-ul deseurilor. În Romania, Veolia Eau, Divizia de Apa a Grupului Veolia Environnement, detine Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.