Scăderi în activităţile economice din mai multe domenii, în următoarele două luni

Activităţile din mai multe domenii, precum industria prelucrătoare, în comerţul cu amănuntul, servicii şi în sectorul de construcţii vor cunoaşte scăderi moderate şi, respectiv accentuate, în perioada decembrie 2009 – februarie 2010, în raport cu datele din septembrie-noiembrie 2009, potrivit managerilor societăţilor comerciale, citaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit opţiunilor exprimate în luna decembrie 2009, se conturează pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010 o scădere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o scădere în activităţiile de servicii şi o scădere accentuată în sectorul de construcţii în raport cu cele 3 luni anterioare.

Datele INS arată că o scădere accentuată a activităţii se va consemna în construcţii unde se va înregistra, pentru următoarele 3 luni, un volum al producţiei de -53 la sută, şi a stocului de contracte şi comenzi de -49 la sută faţă de perioada anterioară a primelor trei luni din toamna lui 2009. Managerii estimează, totodată, o scădere accentuată a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -48 la sută), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o scădere moderată a acestora, în procent de – 6 la sută.

Tendinţe de scădere, dar moderate, se vor înregistra în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2009, managerii din industria prelucrătoare au estimat, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei, cu un sold conjunctural în scădere cu 14 la sută. Şi în privinţa numărului de salariaţi se estimează o scădere, respectiv -21 la sută pe total industrie prelucrătoare (-24 la sută la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată: metalurgie (-63 la sută), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-46 la sută), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-36 la sută).

Doar în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează o tendinţă de relativă stabilitate în următoarele trei luni, respectiv un sold conjunctural pozitiv de cinci la sută. Conform managerilor din sectorul de comerţ cu amănuntul, citaţi de INS, se estimează o scădere moderată a activităţii economice pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010, cu un sold conjunctural pe minus de 10 la sută.

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9 la sută), iar volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o scădere moderată (sold conjunctural -7 la sută). Angajatorii prognozează pentru următoarele două luni din 2010 o scădere moderată şi a numărului de salariaţi din sectorul comerţului cu amănuntul, respectiv -11 la sută.

Pe de altă parte, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere de 26 la sută a preţurilor de vânzare cu amănuntul. Nici sectorul serviciilor nu va fi ocolit de probleme, conform estimărilor din luna decembrie 2009, cifra de afaceri urmând să cunoască o tendinţă de scădere de16 la sută.
La capitolul numărului de salariaţi din servicii, pentru următoarele trei luni se estimează o scădere de -24 la sută, această tendinţă fiind dată, în special, de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o relativă stabilitate, respectiv un sold conjunctural de minus 5 la sută. Statistica INS s-a efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de +/-5 la sută la nivel total sector.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.