China ar putea depăşi Germania în 2009 la exporturi

0

China are mari sanse sa depaseasca Germania pentru a deveni primul exportator din lume in 2009, in pofida scaderii exporturilor chineze din cauza crizei economice mondiale, a afirmat luni (28 decembrie 2009) ministrul-adjunct al Comertului, Zhong Shan, citat de AFP.

Cota parte a Chinei in comertul mondial ar urma sa depaseasca 9% in acest an, comparativ cu 8,6 in 2008, a precizat duminica ministrul chinez, in cadrul unui forum.
În august a.c., Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) indica faptul ca exporturile chineze de marfuri le-au depasit usor pe cele ale Germaniei, Exporturile chineze au atins in primul semestru 521,7 miliarde de dolari, comparativ cu 521,6 miliarde de dolari pentru exporturile germane, potrivit datelor OMC.

Anul 2009 a fost totusi dificil pentru China, deoarece exporturile au scazut cu 16% intr¬un an, conform datelor oferite de ministrul chinez. Tara se va confrunta cu “o situatie si mai complicata referitoare la comertul extern” in 2010, date fiind incertitudinile cererii mondiale si stabilitatea ratei de schimb a yuanului, a mai spus Zhong. În primele 11 luni ale lui 2009, exporturile chineze au scazut cu 18,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, ajungând la 1.070 miliarde de dolari.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.